Rechtbank Breda


Voorwaardelijke gevangenisstraf en werkstraf voor dreigen met schoolshoot

Breda, 9 november 2010 - De rechtbank in Breda heeft een 20-jarige man uit Rijsbergen veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met bijzondere voorwaarden en een werkstraf van 120 uur voor het via internet dreigen met een zogeheten schoolshoot in maart 2009.

Op 12 maart 2009 plaatste de man een bericht op de Amerikaanse website www.4chan.org waarin hij een schietpartij op een school in Breda aankondigde. Het bericht werd bewust één dag na een schoolshooting in het Duitse Winnenden geplaatst en vermeldde plaats en datum waarop de shooting plaats zou vinden. De rechtbank oordeelt dat de man heeft beseft dat mensen zich bedreigd zouden kunnen voelen door zijn bericht.

Het is daarnaast een algemeen bekendstaand feit dat eerdere schoolshootings op internet zijn aangekondigd en dat het zeer ernstige gebeurtenissen betreft die tot veel onrust in de samenleving leiden. De rechtbank vindt het dan ook zorgelijk dat de verdachte het kwalijke van zijn handelen nog steeds niet ten volle lijkt in te zien. De rechtbank is daarom van oordeel dat een voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar, met daarbij reclasseringstoezicht en een verdere behandeling door GGZ, noodzakelijk is om herhaling te voorkomen. Gelet de ernst van het feit en de gevolgen die het feit heeft gehad, legt de rechtbank naast de voorwaardelijke straf een werkstraf op van 120 uur.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat verdachte niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. Ook het feit dat hij als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd dient te worden, de tijd die hij in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht en het effect dat de zaak op verdachte en zijn familie heeft gehad spelen hierbij een rol.

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 9 november 2010