9 nov 2010
Onderdeel: LEI
In opdracht van het ministerie van Economische zaken, Landbouw &
Innovatie (EL&I) meet een consortium onder leiding van Wageningen
University & Research centre hoe consumenten denken over duurzaam
voedsel en hoe zij dat vertalen naar de aankoop van duurzame producten.
Daarnaast peilt het consortium hoe de aanbieders van voedsel -
supermarkten, catering, horeca en levensmiddelenfabrikanten -Â
duurzame consumptie stimuleren. Dit wordt periodiek gepubliceerd in de
Voedselbalans, zodat trends zichtbaar worden in de beleving en het
gedrag van consumenten en van de aanbieders van voedsel.
Sleutelrol voor de consument
Het ministerie van EL&I zet in op verduurzaming van ons voedselsysteem,
waarbij geproduceerd wordt met respect voor milieu, mens en dier. De
consument speelt hierbij een sleutelrol. Daarom is het belangrijk om te
weten hoe de consument over voedsel denkt. De Voedselbalans brengt dit
in beeld en laat ook zien welke keuzes de consument maakt. Zo wordt
duidelijk welke factoren het denken en doen van consumenten
beïnvloeden.
De inzet van bedrijven
De keuze van de consument wordt sterk bepaald door de aanbieders van
voedsel. Als er geen duurzaam geproduceerd voedsel in de winkel ligt,
kun je het ook niet kopen. En ook: als aanbieders actief inzetten op
promotieacties van duurzaam voedsel wordt het de consument makkelijker
gemaakt. Daarom worden ook de bedrijven tegen het licht gehouden die
voedingsmiddelen verkopen. Het gaat hierbij zowel om supermarkten,
levensmiddelenfabrikanten van A-merken als om cateraars en
horecabedrijven. Gemeten wordt hoe aanbieders over duurzaamheid denken
en wat ze doen om consumenten te stimuleren om meer duurzaam
geproduceerd voedsel te kopen.
Bijstellen van beleid
De Voedselbalans zal een beeld geven dat kan dienen als basis voor het
bijstellen van het overheidsbeleid voor verduurzaming van het
voedselsysteem. Ook kan het een inspiratiebron zijn voor het handelen
van marktpartijen. De eerste resultaten van de Voedselbalans worden
verwacht in het voorjaar van 2011
Contact
Gé Backus
ge.backus@wur.nl
LEI