Gemeente Enschede

Eergerelateerd geweld absoluut onaanvaardbaar!

Van 8- 15 november Landelijke week `Aan de goede kant van de Eer'.

Van 8 tot en met 15 november 2010 organiseert het Ministerie van Binnenlandse Zaken de actieweek "Aan de goede kant van de eer". Initiatiefnemers van de actieweek zijn de drie grote landelijke koepelorganisaties IOT (Inspraak Orgaan Turken), SMN (Samenwerkende Marokkanen Nederland) en VON (Vluchtelingen Organisaties Nederland). Sinds 2009 werken Enschede en Hengelo als pilotgemeenten gezamenlijk aan de ontwikkeling van een preventieve aanpak tegen eergerelateerd geweld. Het doel is om via een mentaliteitsverandering eergerelateerd geweld te helpen voorkomen en tegelijkertijd de zelfredzaamheid van betrokkenen te bevorderen.

De gemeenten Enschede en Hengelo vinden eergerelateerd geweld absoluut onaanvaardbaar! Eergerelateerd geweld leidt tot grote psychische en lichamelijke schade bij slachtoffers, maar heeft daarnaast ook een groot effect op de samenleving. Preventie is daarom van groot belang. Eergerelateerd geweld heeft geen religieuze basis, maar hangt samen met culturele en sociale regels binnen groepen.

Dit project moet uiteindelijk leiden tot een ketenaanpak van signaleren, melden en hulpverlening met betrekking tot eergerelateerde problematiek. Hierbij zijn diverse `professionals' betrokken in welzijn, zorg, hulpverlening en veiligheid. Het is van belang dat deze professionals signalen van (dreigende) eerproblemen herkennen en weten waar ze met deze signalen terecht kunnen. Door middel van trainingen wordt deze deskundigheidsbevordering bewerkstelligd. Een deel van deze professionals zal een Twents expertiseteam vormen.

Diverse migranten- en welzijnsorganisaties hebben door middel van activiteiten het afgelopen jaar aandacht geschonken aan de preventie van eergerelateerd geweld richting hun achterban. Vertegenwoordigers van een aantal migrantenorganisaties zullen een lokaal migrantenplatform vormen, dat onder meer zal fungeren als gesprekspartner van het expertiseteam.
Daarnaast zetten Enschede en Hengelo nadrukkelijk in op een scholenaanpak, waarbij zowel deskundigheidsbevordering van (zorg)docenten in het voortgezet onderwijs, als het bespreekbaar maken van dit thema onder jongeren centraal staat. Ook is er aandacht voor de `toekomstige hulpverleners' op ROC en Saxion Hogeschool Enschede.

Op 19 januari 2011 wordt het project afgesloten met een symposium, waarbij diverse betrokken partijen middels een convenant hun toezegging zullen doen om in de toekomst zich blijvend in te zetten ter preventie van eergerelateerd geweld.
Meer informatie over deze actieweek en de activiteiten is te verkrijgen via een Metro special die deze week zal verschijnen, via infomercials op FunX radio en via de website www.eervol.com.