Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Lancering van de gemeentelijke profielschetsen: uw gemeente in cijfers

Lancering van de gemeentelijke profielschetsen: uw gemeente in cijfers

klok 9 november 2010

Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams viceminister-president, bevoegd voor Binnenlands Bestuur, Geert Bourgeois, stelden vandaag de gemeentelijke profielschetsen voor. Deze schetsen zijn het resultaat van een samenwerking tussen de Studiedienst van de Vlaamse Regering en het Agentschap voor Binnenlands Bestuur. De profielschets, een document vol waardevolle statistische informatie over de gemeente en het OCMW, is in eerste instantie bedoeld voor de lokale besturen. Mandatarissen en personeelsleden vinden er cijfergegevens in die zij kunnen gebruiken bij het onderbouwen en uittekenen van het lokale beleid.

"Met de op maat gemaakte profielschets wil ik de 308 gemeenten en OCMW's stimuleren om hun beleid sterker te onderbouwen met statistische gegevens," aldus minister Bourgeois. "Zo kan de profielschets gebruikt worden bij het voorbereiden, opvolgen en evalueren van de beleidsplannen, of om zich te vergelijken met andere gemeenten."

Meer betrokkenheid Naast de lokale besturen zullen onderzoeksinstellingen, studenten, middenveldorganisaties, journalisten, geïnteresseerde burgers... eveneens nuttig gebruik kunnen maken van de profielschets. Meer weten over de eigen gemeente draagt immers bij aan een sterkere betrokkenheid bij het beleid. De profielschetsen zijn vrij te verkrijgen via de website www.lokalestatistieken.be. Bovendien wordt het cijfermateriaal om de drie maanden geactualiseerd.

"De gemeentelijke profielschetsen dragen bij tot een slagkrachtiger overheid: betere onderbouwing en verantwoording van het beleid op basis van betrouwbare statistieken, realisatie van efficiëntiewinsten door samenwerking tussen en binnen beleidsniveaus op het gebied van gegevensuitwisseling en hergebruik van informatie." verduidelijkt minister-president Peeters. "De gemeentelijke profielschetsen zijn meer dan eenmalige publicaties, het zijn intelligente rapporten die de meest recente informatie halen uit onderliggende databanken in meerdere diensten van de Vlaamse overheid. Ze vormen een product van het unieke statistiekloket voor de lokale besturen."

Inhoud De gemeentelijke profielschets bestaat uit drie delen: gegevens over 1) de omgeving waarin het bestuur functioneert, met voornamelijk demografischecijfers, 2) de bestuurskracht van het gemeente - of OCMW-bestuur, met voornamelijk gegevens over personeelsleden en de financiële situatie van het lokaal bestuur, en 3) de verschillende beleidsdomeinen waarbinnen het bestuur werkt, met relevante gegevens over onderwijs, welzijn, milieu, economie en werkgelegenheid. Naast cijfers voor de eigen gemeente geeft de profielschets het gemiddelde van alle Vlaamse gemeenten aan, alsook het gemiddelde van alle gemeenten binnen de cluster waartoe de gemeente behoort. Dit geeft het lokaal bestuur de mogelijkheid om zich te vergelijken met andere besturen die zich in een gelijkaardige situatie bevinden. Auteur(s): Geert Bourgeois, Viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Contactinfo:

Chris Michel, woordvoerder Tel: 02 552 69 80 E-post: chris michel vlaanderen be