Landstede

Maarten van der Molen loopt stage bij beste internationale leerbedrijf

Studenten krijgen er alle kansen. Ze leren het ondernemerschap van A tot Z kennen en halen zelfs internationale klanten binnen. Maarten van der Molen, tweedejaars student Commerciële Dienstverlening van Landstede is dan ook blij dat hij een stageplek kreeg bij Insure ATM: Het is een goed leerbedrijf. Dit was NL EVD Internationaal ook opgevallen: de overheidsorganisatie riep de groothandel in onderdelen voor pinautomaten op 2 november uit tot Beste Internationale Leerbedrijf 2010.

Stagelopen bij Insure ATM betekent dat je veel leert, aldus stagiair Maarten van der Molen die - na een kennismakingsperiode in juni - van 6 september jl. t/m januari 2011 bij het bedrijf praktijkervaring opdoet.

Hij licht toe: Door de kleinschalige opzet van het bedrijf kun je bij elke afdeling - bijvoorbeeld inkoop, verkoop en marketing - een kijkje in de keuken nemen. Daarnaast leer je veel van geldautomaten en wat er logistiek allemaal bij het leveren en repareren van onderdelen voor deze branche komt kijken.

Vakinhoudelijk en persoonlijk vlak
Juist die kleinschaligheid en betrokkenheid, waarbij de studenten zich tijdens topstages zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak ontwikkelen, werden door de jury geprezen. Commercieel directeur Koos Bos over de erkenning: We zijn vereerd en tegelijk heel verrast, want de concurrentie - Landal GreenParks, Hilton Worldwide en Van Ameyde Group - was sterk.

De prijs - een beeldje en een oorkonde - werd in Den Haag tijdens de jaarlijkse borrel 'Internationaal ondernemen' van het Agentschap NL uitgereikt door Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Er waren ruim 600 genodigden aanwezig.

Insure ATM, was genomineerd door Kenniscentrum Handel, het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie is initiatiefnemer van de prijs, NL EVD Internationaal de uitvoerder. Het doel is om organisaties te belonen die via stages bijdragen aan de internationale oriëntatie van mbo'ers.

Marktonderzoek in ex-Sovjetstaten
Maarten doet verschillende werkzaamheden tijdens zijn stage. Zo archiveert hij orders en houdt hij met zijn BPV-begeleider de website bij. Daarnaast deed hij de afgelopen maanden - samen met een Russische medewerker van het bedrijf - marktonderzoek in ex-Sovjetstaten (GOS).

Dit vond ik leuk om te doen omdat je met iets nieuws - voor jezelf en het bedrijf - bezig bent. Van tevoren wist ik niet wat er allemaal bij komt kijken, maar inmiddels weet ik dat ik kritisch moet kijken naar de informatie die bedrijven geven op internet en hoe ik een potentiële klant kan herkennen.

Volgens Maarten heeft zowel de stagiair(e) als het bedrijf baat bij de marktonderzoeken: Directeur Bos beaamt de winwinsituatie: Wij zijn actief in een nichemarkt, onze groei zit in het aantal landen waar wij kunnen leveren. Daarom moeten we voortdurend onderzoeken in welke landen wij nieuwe markten kunnen aanboren.

Buitenlandse studenten
Insured ATM bestaat sinds 2003, heeft 18 medewerkers en twee locaties: in Best (het logistieke en reparatiecenter) en Zwolle (de commerciële afdeling). Jaarlijks biedt de nevenlocatie in Zwolle aan gemiddeld vier mbo-studenten een stageplek. Ook komen er studenten uit het buitenland
- bijvoorbeeld uit Frankrijk, Hongarije, Finland en Marokko naar het Nederlandse bedrijf.

Ook het personeelsbestand heeft een internationaal karakter. Bos legt uit: De pinautomatenbranche is een internationale branche en wij hebben dus mensen nodig die zowel hun talen spreken als kennis hebben van de landen waar wij ons op richten.

Voor veel studenten blijkt dat buitenland en de communicatie daarmee een struikelblok. Het eerste contact met een potentiële klant moet persoonlijk, maar ook commercieel zijn. Ze zullen dus een telefoongesprek in een vreemde taal moeten kunnen voeren, maar in de praktijk blijkt dat het tijd kost voordat ze dat durven.

Ook Maarten heeft gemerkt dat hij zijn Engels behoorlijk aan het bijspijkeren is. Daarnaast is het omgaan met werkdruk voor sommige studenten lastig, maar daar heeft hij geen moeite mee: Ik blijf vrij rustig als het druk is: morgen is er weer een dag. Dat is ook iets wat ik hier geleerd heb.