Ministerie van Defensie

Minister bezoekt marine tijdens antipiraterij-missie

9 november 2010, 14.27 uur

Minister Hans Hillen is na zijn bezoek aan de Nederlandse militairen in Afghanistan afgelopen weekend, doorgereisd naar Kenia. In de havenstad Mombasa bezocht hij samen met Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm de marine-eenheden die deelnemen aan de antipiraterij-missie in de Somalische wateren.

Aan boord van het Fast Combat Support Ship Hr. Ms. Amsterdam en de onderzeeboot Hr. Ms. Zeeleeuw, die beide net een succesvolle operationele inzet achter de rug hebben, werd Hillen bijgepraat over de achtergronden van de missie en de huidige stand van zaken. De rol van de Lynx boordhelikopter en het boardingteam, de mariniers van de maritime special operation forces, was daarbij belangrijk onderwerp van gesprek.

Waarde

Minister Hillen komt van boord na een bezoek op Hr. Ms. Zeeleeuw. Foto: ministerie van Defensie

Waar Hr. Ms. Amsterdam actief op piraten jaagde, was Hr. Ms. Zeeleeuw op een andere manier van grote waarde. Op basis van de inlichtingen die de onderzeeër verzamelde, konden gewaarschuwde schepen uit EU- en NAVO-verband piratengroepen onderscheppen.

Tijdens het bezoek, waaraan ook Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom deelnam, sprak de bewindsman uitvoerig met de bemanningsleden over de missie en de marine in het algemeen. Natuurlijk werd de minister op beide vaartuigen rondgeleid, waarbij de militairen verschillende demonstraties gaven.