Gemeente Almere

Coffeeshop en erotische massagesalon op bedrijventerrein Poldervlak

09-11-2010

luchtfoto poldervlak Het college van B en W heeft de gemeenteraad, omwonenden en belanghebbenden erover geïnformeerd dat de gemeente medewerking verleent aan de komst van een coffeeshop en een erotische massagesalon op het bedrijventerrein Poldervlak. De gemeente Almere is afgelopen jaren explosief gegroeid. Bij een grote stad, die Almere inmiddels is geworden, horen ook voorzieningen als coffeeshops en erotische bedrijven. Almere is een gemeente die onder strikte voorwaarden medewerking verleent aan het vestigen van een beperkt aantal van deze voorzieningen, verspreid over de stad. De coffeeshop en erotische massagesalon in Almere Buiten passen binnen het gemeentelijk beleid.

Coffeeshop

In Almere is ruimte voor maximaal vier coffeeshops. Momenteel zijn er drie coffeeshops in Almere: twee in Almere Stad en een in Almere Haven. Voor een coffeeshop in Almere Buiten is in 2008 een ondernemer geselecteerd. Sindsdien heeft de gemeente samen met politie, veiligheidsdeskundigen en anderen naar een geschikte locatie gezocht. De groenstrook naast het rioolgemaal op de hoek Pirellipad/ Poortmolenstraat (zie bijgevoegde kaart) is nu gekozen.

De coffeeshopondernemer wil de grond huren en hierop een coffeeshop bouwen. De huidige bestemming is niet geschikt om direct te mogen bouwen. De gemeente wil meewerken om de bestemming te herzien en neemt dit mee in de actualisatie van het bestemmingsplan.

Wanneer het voorontwerp bestemmingsplan gepubliceerd wordt als gemeentelijke bekendmaking is inspraak mogelijk.

Erotische massagesalon

De gemeente heeft op 27 maart 2010 gepubliceerd dat ze ontheffing wil verlenen voor de vestiging van een erotische massagesalon in de bedrijfsunit Bakkenzuigerstraat 50 (zie bijgevoegde kaart). Op grond van de hierop ontvangen zienswijzen heeft de gemeente op 3 juni besloten om de aanvraag af te wijzen. De ondernemer is tegen dit besluit in beroep gegaan bij de rechtbank.

Bij nader inzien bleek dat de vestiging past in het prostitutiebeleid en de wet- en regelgeving. De gemeente wil daarom alsnog de gevraagde ontheffing verlenen. Dit is op 8 november 2010 aan de ondernemer (en de rechtbank) kenbaar gemaakt. De bedrijven/ instellingen die al eerder zienswijzen hebben ingediend, ontvangen een vooraankondiging van dit besluit.

Alleen degenen die zienswijzen hebben ingediend, hebben de mogelijkheid tegen dit besluit in beroep te gaan.

Bestemmingsplan

Naast bovengenoemde initiatieven speelt momenteel ook de actualisatie van het bestemmingsplan Poldervlak. Dit is nodig omdat het een wettelijke verplichting is om bestemmingsplannen tenminste eenmaal in de tien jaar te herzien. De actualisatie van het bestemmingsplan Poldervlak sluit zoveel mogelijk aan bij de bestaande situatie op het bedrijventerrein. Voor de coffeeshop en de erotische massagesalon wordt de bestemming aangepast.

Op dit moment bereidt de gemeente de actualisatie van het bestemmingsplan voor. De gemeente publiceert het voorontwerp bestemmingsplan als dit gereed is voor inspraak. De planning is begin 2011.

Informatie

De ondernemers op het Poldervlak, omwonenden en andere belanghebbenden zijn per brief op de hoogte gesteld. De gemeente informeert hen over de verdere ontwikkelingen. Meer informatie over de actuele ontwikkelingen van de twee initiatieven en de actualisering van het bestemmingsplan Poldervlak is te vinden op deze pagina.