Stichting FOM 9 november 2010

Dave Blank krijgt Koninklijke onderscheiding op opening MESA+ NanoLab

Vrijdag 5 november opende Prins Willem-Alexander onder grote belangstelling het MESA+ NanoLab van de Universiteity Twente. Voor de wetenschappelijk directeur van het MESA+ NanoLab Dave Blank was het een extra feestelijke dag, hij ontving een Koninklijke Onderscheiding voor zijn werk. Dave Blank is binnen FOM onder meer actief als voorzitter van de Werkgemeenschapscommissie Nano.
Dave Blank krijgt Koninklijke onderscheiding
vergroten Dave Blank krijgt Koninklijke onderscheiding De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Peter den Oudsten van Enschede.
Foto: Universiteit Twente.
Rondleiding prins Willem-Alexander door cleanroom vergroten Rondleiding prins Willem-Alexander door cleanroom De cleanroom is een onderzoeksruimteruimte van het nieuwe NanoLab, waar hoge eisen worden gesteld aan temperatuur, luchtvochtigheid, stof en trillingen.
Foto: Universiteit Twente.
iPad
Prins Willem Alexander opende het lab door de tekst 'Hierbij is het MESA+ NanoLab geopend' op een iPad in te voeren. Deze tekst werd vervolgens naar de cleanroom van het nieuwe NanoLab verzonden, een onderzoeksruimte waar worden hoge eisen gesteld aan temperatuur, luchtvochtigheid, stof en trillingen. Hier werd de tekstregel met speciale apparatuur geschreven in een hoofdhaar van Dave Blank. De toeschouwers volgden het hele proces op een groot scherm met een live-verbinding naar de cleanroom.

Ridder
Als klap op de vuurpijl had burgemeester Peter den Oudsten van Enschede nog een verrassing voor Dave Blank. Direct ná het vertrek van de kroonprins, volgens het protocol van het Koninklijk Huis, riep de burgemeester Dave Blank naar voren om hem te onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Den Oudsten prees Blank vanwege zijn grote verdiensten voor de wetenschap en de popularisering ervan, maar ook voor tal van maatschappelijke inspanningen in Twente, bijvoorbeeld voor de kunst in Enschede. Een waardig besluit van een feestelijke dag!

Dave Blank en FOM
Dave Blank, die onderzoek doet naar groei, structurering en eigenschappen van complexe materialen, is binnen FOM onder andere actief als voorzitter van de Werkgemeenschapscommissie Nano. In 2008 heeft hij ook een belangrijke trekkersrol gespeeld bij het totstandkomen van de Strategic Research Agenda van het Nederlands Nano Initiatief (NNI, hierin zijn FOM, STW en Nanoned verenigd). Daarnaast was hij voorzitter van de stuurgroep High Tech Systemen en Materialen die in 2009 een succesvol FES-voorstel met een totale omvang van 300 miljoen euro op het gebied van nanotechnologie heeft opgesteld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

UT: Wiebe van der Veen (053) 489 42 44
FOM: Isabel Poyck (030) 600 12 21