Plan Nederland

Duizenden op de vlucht voor dodelijke Mount Merapi

09 november 2010

De omvang van de vulkaanramp op centraal Java neemt nog steeds toe. Naar schatting ruim 200.000 Indonesiërs zijn inmiddels op de vlucht voor de aanhoudende erupties van Mount Merapi. Gas en aswolken en een stroom van gloeiende stenen hebben minstens 140 levens geëist. Ruim 200 mensen zijn ernstig gewond. Het gebied rond de vulkaan is bedolven onder een dikke laag vulkaanas. Plan breidt het noodhulpprogramma in het rampgebied uit.

President Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië heeft de uitbraak van Mount Merapi uitgeroepen tot nationale ramp. De luchthaven van Yogyakarta is gesloten en de hoogste staat van paraatheid blijft tot nader order van kracht. In Yogyakarta, zo'n 30 kilometer van Mount Merapi, zijn inmiddels 50.000 vluchtelingen ondergebracht in negen opvangkampen verspreid over de stad. Maar veel mensen voelen zich ook daar niet meer veilig. Het trein- en busverkeer uit de stad is meer dan verdubbeld om de stroom vluchtelingen te kunnen verwerken. Ondertussen groeit de zorg dat de rivieren die op de Merapi ontspringen giftige as door de stad zullen verspreiden.

Plan biedt noodhulp aan de vluchtelingen in de opvangkampen, onder meer met dekens, hygiënekits, tentdoeken en slaapmatten. Bovendien zorgt Plan voor schoolmaterialen voor de kinderen. Ook wil Plan zo snel mogelijk kindvriendelijke ruimtes inrichten op 34 locaties, waar kinderen kunnen spelen en waar les kan worden gegeven. Voor de langere termijn plant Plan een wederopbouwprogramma, met de nadruk op de herbouw van huizen en scholen, herstel de infrastructuur en steun aan de getroffen families bij het genereren van een inkomen.

Mount Merapi - de 'Berg van Vuur' - is een van de actiefste vulkanen in Indonesië. De uitbraak, die twee weken geleden begon, is de ernstigste in 80 jaar.

Kijk voor meer info op www.plannederland.nl/noodhulp/indonesie ""

Contact
Plan Nederland
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20