NVLF



---

09 november 2010
Algemeen

Voorlezen een must van nul tot twaalf

Niet te vroeg stoppen met voorlezen.

De beroepsvereniging voor logopedisten, de NVLF, is verheugd over het succes van De VoorleesExpress, die 5 november opnieuw een prijs ontving voor hun project waar voorlezen en integratie elkaar vinden. Voorlezen is een laagdrempelige taalstimulerende activiteit die op jonge leeftijd moet beginnen en vooral niet te vroeg moet stoppen, aldus de NVLF.

Ronald Giphart schreef over De VoorleesExpress en zijn eigen voorleesactiviteiten met zijn vierjarige zoontje in zijn column in De Volkskrant (08-11-2010). Gaby van de Venne, logopediste en ambassadeur van De VoorleesExpress: "Met boeken kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen, maar je moet er ook niet te vroeg mee stoppen. In mijn praktijk merk ik helaas vaak dat ouders stoppen met voorlezen als het kind zelf leert lezen. Ik lees mijn dochter van 12 nog wel eens voor. Vooral omdat het leuk en gezellig is, maar ook leerzaam want geregeld staan er onbekende woorden of uitdrukkingen in de verhalen. Leerzaam, en bovendien leidt het verhaal vaak tot leuke gesprekken. Redenen genoeg om het voorlezen in ere te houden."

Logopedisten benadrukken dat voorlezen niet alleen voor jonge kinderen, maar ook voor wat oudere kinderen die al zelf kunnen lezen taalbevorderend werkt. Voorlezen mag niet stoppen bij een jaar of zeven. Het blijft plezierig en erg nuttig. De NVLF juicht de activiteiten van De VoorleesExpress en de aandacht voor voorlezen toe vanuit het oogpunt van taalstimulering en preventie. Voorlezen verkleint de kans op een taalachterstand en daarmee de kans dat professionele zorg van een logopedist noodzakelijk is.