Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Bonus voor milieuvriendelijke wagens, malus voor vervuilende wagens

Bonus voor milieuvriendelijke wagens, malus voor vervuilende wagens

klok 9 november 2010

De belasting op inverkeerstelling (BIV) wordt vandaag, net als de verkeersbelasting, geïnd door de federale overheid. Vanaf 1 januari 2011 zal de Vlaamse overheid die belastingen in eigen beheer innen. `Het moment om werk te maken van een budgetneutrale hervorming van de BIV tarieven die de aankoop van milieuvriendelijke wagens stimuleert', zegt Philippe Muyters.

Philippe Muyters stelt voor om het tarief van de BIV te bepalen op basis van de milieukenmerken en de CO2-uitstoot van de wagen. Nu gebeurt dit op basis van het vermogen van de wagen (fiscale pk/ cilinderinhoud). Enkel wagens op LPG hebben momenteel een gunstiger tarief. Voor alle duidelijkheid, het gaat niet om de jaarlijks te betalen verkeersbelasting, wel om de eenmalige taks bij aankoop van een wagen.

Het voorstel betekent concreet dat wie kiest om een milieuvriendelijke wagen te kopen een verlaagd BIV tarief krijgt. Wie kiest voor een vervuilende wagen betaalt meer BIV. Voor elektrische wagens wordt in het voorstel de BIV afgeschaft. Bij aankoop van tweedehandswagens blijft de `leeftijdscorrectie' wel behouden.

Met dit principe van `de vervuiler betaalt' wil de minister de aankoop van milieuvriendelijke wagens stimuleren. Tegelijkertijd is deze vergroening voor de Vlaamse Overheid budgetneutraal: Elke bonus voor een milieuvriendelijk type wordt gecompenseerd met een malus voor minder milieuvriendelijke auto's.

Dit budgetneutrale hervormingspakket uit de Beleidsbrief Financiën en Begroting van de minister moet nog collectief goedgekeurd worden door de Vlaamse Overheid. Auteur(s): Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën en begroting Contactinfo:

Thomas Pollet, woordvoerder minister Muyters Tel: 02 552 67 07 Fax: 02 552 67 01 E-post: thomas pollet vlaanderen be