Plannen Centres of expertise en vakmanschap nog te weinig ondernemend

09/11/2010 16:20

Platform Bèta Techniek

In totaal hebben 33 consortia van innovatieve bedrijven en onderwijsinstellingen business cases gemaakt als eerste stap in het ontwikkelen van Centres of Expertise (hbo) en Centra voor innovatief vakmanschap (mbo) in o.a. de gebieden water, chemie en high-tech automotive systems. De centra moeten business based samenwerkingsverbanden worden van onderwijs en bedrijfsleven waar toponderwijs wordt gegeven en toegepast onderzoek wordt uitgevoerd dat de innovatiekracht van bedrijven versterkt. Medio december zullen de beste ondernemingsplannen worden voorgedragen voor financiële ondersteuning en kan een aantal van deze nieuwe centres starten. Tien ingediende business cases zijn kansrijk. De ministeries van OCW en EL? investeren 28 miljoen in de ontwikkeling van Centres of Expertise op HBO-niveau en Centra voor innovatief Vakmanschap op MBO-niveau.

Eerste beoordeling gedaan: nog veel stappen te zetten

Piet van Staalduinen van het innovatienetwerk Syntens heeft met een groep experts de eerste beoordeling van de business cases gedaan. Hij spreekt van een unieke eerste stap: "alleen al het feit dat de gevolgde aanpak zoveel creativiteit en belangstelling heeft losgemaakt, mag als een groot succes worden gezien. Er moeten nu nog flinke stappen worden gezet om tot echte ondernemingsplannen te komen."

De ingediende cases moeten nu worden uitgewerkt tot concrete ondernemingsplannen, deze worden 14 december gepresenteerd. Nog dit jaar zullen de beste plannen worden voorgedragen voor financiële ondersteuning en kan een aantal van deze nieuwe centra starten.

Hans de Boer: plannen toch nog te vaak een subsidie-aanvraag

Hans de Boer die voorzitter is van de expertcommissie ziet nog wel apen en beren op de weg: "Mij valt op dat veel ingediende plannen toch nog vaak als een soort subsidie-aanvraag zijn, die als een soort van extra financiering van een opleiding worden gezien. Overheidsinvesteringen zijn schaars. In de beoordeling van de business plannen verwachten we dat het bedrijfsleven in de drivers seat gaat zitten en dat het plan aankoerst op financiële duurzaamheid. Alleen deze plannen maken kans, overheidsgeld mag niet over de balk worden gegooid."

Business based innoveren

Business based houdt in dat de centra op weg worden geholpen met een overheidsinvestering, na 5 jaar moeten zij op eigen benen staan doordat ze hun eigen inkomsten weten te verwerven uit hun onderzoek- en opleidingsprogramma. Hans Corstjens, directeur van het Platform Bèta Techniek, geeft aan dat de methodiek veel positieve energie losmaakt: "business based innoveren is nieuw voor het onderwijs, het vraagt instellingen zich scherp te profileren op economische topgebieden." De centra bouwen voort op de plannen van de commissie De Boer (sectorinvesteringsplan hbo, oktober 2009) en de commissie Hermans (sectorinvesteringsplan mbo, maart 2010).





http://www.centresofexpertise.nl/