Rijksoverheid


2010Z16275 Vragen van de leden Çelik en Van Dekken (beiden PvdA) aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over leerlingen die worden gedwongen te stoppen met hun opleiding vanwege een tekort aan leer-werkplekken. (Ingezonden 9 november 2010)


1 Heeft u kennisgenomen van het bericht `Opleiding honderden scholieren in gevaar in het Noorden'? 1)
2 Is het waar dat in het Noorden van het land en in Overijssel ruim 350 mbo-scholieren mogelijk gedwongen met hun opleiding moeten stoppen, omdat zij grote moeite hebben met het vinden van een werk-leerplek bij een bedrijf?
3 Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat deze leerlingen overstappen naar een werkleertraject waarbij ze vier dagen in de week naar school gaan en één dag in de week werken, omdat veel van deze leerlingen daarbij helemaal niet gebaat zijn ?
4 Is het waar dat deze groep leerlingen bij gebrek aan een leerbaan nu hooguit twee dagen in de week naar school gaan en de rest van de week thuis zitten?
5 Kunt u aangeven in welke sectoren in het noorden van het land de problemen om een leerbaan te vinden het grootst zijn?
6 Wat gaat u doen om deze problemen op te lossen, zodat deze mbo-scholieren verder kunnen met hun opleiding en kunnen gaan werken aan hun toekomst ?
7 Zijn er in andere delen van het land soortgelijke problemen en kunt u aangeven in welke gebieden en in welke sectoren?


1) Dagblad van het Noorden, `Opleiding honderden scholieren in gevaar in het Noorden', 8 november 2010






---- --