Gemeente Kampen

Cluster cultureel erfgoed in Van Heutszkazerne

09-11-2010
Het college van B&W wil starten met de onderhandelingen met deltaWonen, het Historisch Centrum Overijssel, de IJsselacademie en de Openbare Bibliotheek Kampen over de vorming van een cluster voor cultureel erfgoed samen met het Gemeentearchief en Archeologie in de Van Heutszkazerne in Kampen. Dit voorstel wordt nu aan de raad voorgelegd. Het realiseren van een cluster cultureel erfgoed sluit aan bij de Cultuurnota en het beleidsplan van het Gemeentearchief. Hierin wordt aandacht gevraagd voor het aangaan van samenwerking met andere culturele instellingen, waarbij de publieksgerichte taak een sterker accent moet krijgen.

Verantwoordelijk wethouder Jan Wieten is blij met deze ontwikkeling: "De realisatie van een cultuurhistorisch cluster in het monumentale pand van de Van Heutszkazerne in de binnenstad van Kampen heeft een grote meerwaarde voor de stad en biedt ontzettend veel mogelijkheden. De uitdaging is om verleden, heden en toekomst van de stad Kampen op deze plek met elkaar te verbinden. Bovendien biedt dit prachtige kansen om de samenwerking tussen de betrokken partijen en de samenwerking tussen Zwolle en Kampen op cultuurhistorisch gebied te verbreden en te verdiepen."

Win-winsituatie
Met het vestigen van de beoogde culturele instellingen in de Van Heutszkazerne wordt een breed publiek bereikt. Daarnaast zijn de aanvullende collecties, zoals de naslagwerken uit de bibliotheek van het Gemeentearchief en de IJsselacademie, een aanvulling op het aanbod vanuit de Openbare Bibliotheek. De publieksaantrekkende functie van de bibliotheek is vervolgens weer aantrekkelijk voor de overige participanten. Bovendien wordt voor de monumentale en totaal gerestaureerde Van Heutszkazerne hiermee een passende publieke functie gevonden die past bij het historische karakter van het gebouw.

Herhuisvesting Gemeentearchief en Archeologie noodzakelijk De huidige huisvesting van het Gemeentearchief (Molenstraat) en Archeologie (Engelenbergplantsoen) sluiten niet of onvoldoende aan bij de actuele ruimtebehoefte en ambities voor het functioneren van het Archief en Archeologie. Bovendien heeft Gedeputeerde Staten van Overijssel, op basis van een inspectierapport van de Provinciale Archiefinspectie van juli 2010, de gemeente Kampen aangegeven dat de huidige archiefbewaarplaats / depot van het gemeentearchief is afgekeurd en nog gedoogd wordt tot medio 2012. Gezien de toestand van het depot / de archiefbewaarplaats en de ontoereikende huisvesting voor Archeologie is voor zowel het Gemeentearchief als voor Archeologie snelle besluitvorming rondom de huisvesting nodig.

Besluitvorming
In februari van dit jaar gaf de raad het college de opdracht om de mogelijkheden voor vorming van een centrum voor cultureel erfgoed in Kampen uit te werken. De Van Heutszkazerne werd hierbij als meest kansrijke huisvestingsvariant voor deze ontwikkeling genoemd. De uitkomsten van het onderzoek bieden het college voldoende aanknopingspunten de gemeenteraad voor te stellen om verder te gaan met de ontwikkeling van een cluster voor cultureel erfgoed in de Van Heutszkazerne en hiervoor de onderhandelingen met betrokken partijen te mogen starten.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |