Universiteit Leiden

Nieuw Jean Monnet Centre of Excellence bundelt en verspreidt kennis over Europa

Een conferentie, publieke debatten, Honours Classes en Master Classes. De Universiteit Leiden, Instituut Cingendael Instituut en de Haagse Hogeschool gaan samenwerken om de Europese integratie onder de aandacht te brengen. De samenwerking krijgt de vorm van een door de EU erkend en meegefinancierd Jean Monnet Centre of Excellence.

Euroscepsis

Prof.dr. Bernard Steunenberg: 'Ik wil Europa-onderzoekers met elkaar in contact brengen.'

Prof.dr. Bernard Steunenberg: 'Ik wil Europa-onderzoekers met elkaar in contact brengen.'

Nederland wordt steeds sceptischer over de Europese Unie. Na het âneeâ tegen het verdrag van Lissabon heeft het land nu een regering die als doel heeft de contributie aan de EU te verkleinen.

Verdrag van Lissabon

Hoe zit het nu echt met de EU? Met de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon in 2007, zijn veel veranderingen ingetreden, voor de EU, maar ook voor Nederland als lidstaat. Voorbeelden zijn een grotere betrokkenheid van het Europese parlement bij wetgeving en de mogelijkheid voor de nationale parlementen om een âgeleâ of âoranjeâ kaart te trekken bij nieuwe voorstellen van de Commissie.

EU-onderzoeksnetwerk

Door middel van diverse activiteiten wil het Jean Monnet Centre de kennis over Europa vergroten en een dialoog starten over het wat en waarom van de Europese Unie. Deze activiteiten worden georganiseerd in de regio Den Haag/Leiden. Concreet gaat het tot 31 augustus 2013 om een aantal debatten, een conferentie, een aantal publicaties, twee Honours Classes, twee Master Classes en het opzetten van een website ter ondersteuning van een EU-onderzoeksnetwerk. Het centre heeft voor drie jaar een bescheiden subsidie gekregen van 75.000 euro voor de activiteiten, en de partners dienden daar zelf nog 25.000 euro bij te leggen. Na vijf jaar moeten nieuwe voorstellen worden ingediend en kan de erkenning worden verlengd.

Brede Leidse betrokkenheid

Het centrum bestaat uit de Europa onderzoekers uit verschillende Leidse faculteiten, Instituut Clingendael en de Haagse Hogeschool. Vanuit de Universiteit Leiden zijn de volgende onderzoekers betrokken: dr. Antoaneta Dimitrova, dr. Anne Rasmussen, dr. Dimiter Toshkov (bestuurskunde), prof. Richard Griffiths (geschiedenis), prof. Madelaine Hosli (politieke wetenschap) en prof. Wim Voermans (publiekrecht). De academische coördinatie van het Centre of Excellence is in handen van Bernard Steunenberg, hoogleraar bestuurskunde en houder van de Jean Monnet Ad Personam Chair in European Politics.

In contact brengen

Steunenberg was ook de initiatiefnemer. âBinnen de Leidse universiteit zijn bij verschillende instituten onderzoekers bezig met de Europese Unie. Vaak hoor je via via of bij toeval dat om de hoek leuk onderzoek op dat gebied wordt gedaan, maar ook door onderzoekers van andere instituten in de buurt. Al eerder heb ik een Europaplatform opgericht om al die onderzoekers met elkaar in contact te brengen. Daar zijn samenwerkingsverbanden uit voortgekomen. Maar zoân Jeannet Monnet Centre of Excellence heeft toch een zeker prestige en we kunnen nu activiteiten ontplooien met Europese ondersteuning.â

Scepsis mag

âNee, het niet zo dat je per se pro-Europa moet zijn om onderzoek naar Europa te kunnen doen. Ik zie ook ontwikkelingen waarvan ik zeg: is dit wel nodig, waarom moet het, of kan het niet anders? Dit soort vragen staat de vorming van dit centrum zeker niet in de weg. Door samenwerking tussen verschillende onderzoekers kun je juist beter analyseren wat de voor- en tegens van nieuwe initiatieven ten aanzien van Europese samenwerking zijn.â

Conferentie en debat

De Leidse bestuurskunde is penvoerder van het Centre of Excellence, de geplande activiteiten zullen voornamelijk plaatsvinden bij de Campus Den Haag. De eerste zijn een conferentie voor Europa-onderzoekers uit de regio Den Haag/Leiden in januari 2011 en een publieksdebat onder de
titel Europe hits home in maart.

Jean Monnet

Jean Monnet (1888-1979) was een Franse zakenman en politicus. Hij was een van de grondleggers van de EU. Het Jean Monnet-programma van de EU ondersteunt op universitair vlak aandacht voor de Europese integratie en verleent steun aan instellingen en verenigingen die Europees actief zijn op het gebied van onderwijs en opleiding. Die steun kan betrekking hebben op leerstoelen, modules voor het hoger onderwijs, netwerken en centres of excellence.
In Nederland heeft ook de Rijksuniversiteit Groningen een Jean Monnet Center of Excellence.