Gemeente Breda

Handhavingsactie Breda woonwagenlocaties Claas Persoonsstraat en

De gemeente Breda heeft vandaag in het kader van het vrijplaatsenbeleid twee handhavingsacties gehouden op de woonwagenlocaties Claas Persoonsstraat en Jacob Catssingel.

Hierbij zijn in totaal 15 woonwagens/woningen gecontroleerd op brandveiligheid en bouwkundige staat. Ook zijn alle opstallen en bouwwerken gemeten en is gekeken naar mogelijk illegaal grondgebruik. Daarnaast is er gecontroleerd op inkomensfraude, hennepteelt en huurachterstanden.

Resultaten
Op de locatie Claas Persoonsstraat zijn twee vrouwen aangehouden. Zij wilden vertrekken in een auto met daarin vier bigbags met 58 kilo henneptoppen met een straatwaarde van ongeveer ⬠200.000. De vrouwen zijn aangehouden door de politie. Ze waren overigens niet woonachtig op de locatie. Ook de auto is in beslag genomen. Daarnaast is er fraude geconstateerd met het merendeel van de elektriciteitsmeters. De meters zijn vervangen. Na onderzoek van de meters wordt bepaald of er aangifte wordt gedaan van diefstal.

Op de locatie Jacob Catssingel is drie keer diefstal van stroom geconstateerd. Daarvoor is proces-verbaal opgemaakt en de meters zijn afgesloten.

Alle woonwagens op beide locaties (8 op Claas Persoonsstraat en 7 op Jacob Catssingel) zijn opgemeten en gecontroleerd op bouwkundige staat en brandveiligheid. De gegevens worden onderzocht en getoetst aan de bouwvergunningen en het grondgebruik.

Dat zijn de belangrijkste resultaten van de acties die vandaag tussen 08.30 en 16.00 uur plaatsvonden. Bij deze acties werken gemeente, politie, justitie en Belastingdienst samen in de aanpak van vrijplaatsen. Er hebben circa 25 mensen deelgenomen aan de acties.

De politie heeft de controleurs begeleid en de locaties afgezet. Alle inkomende en uitgaande personen werden gecontroleerd. De acties zijn rustig verlopen. De betrokken instanties zijn tevreden over het resultaat.

Vrijplaatsenbeleid
De gemeente Breda heeft het vrijplaatsenbeleid ontwikkeld om het woon- en leefklimaat in de stad te verbeteren. Vrijplaatsen zijn groepen van personen en of locaties waar de overheid nog niet effectief heeft kunnen optreden als het gaat om het handhaven van regels en wetten. Breda vindt het maatschappelijk niet aanvaardbaar dat bewoners van deze plekken anders met de uitvoering van regels worden benaderd dan anderen.

Breda, 9 november 2010