Gemeente Utrechtse Heuvelrug


De gemeente steunt starters!

Wilt u voor het eerst een woning kopen binnen de gemeente, maar heeft u een steuntje in de rug nodig om de financiering mogelijk te maken? Dan kan de gemeente wellicht iets voor u betekenen! De gemeente heeft onlangs een startersfonds ingesteld en zal hieruit een beperkt aantal startersleningen verstrekken.

Waarom startersleningen?
Uit onderzoek is gebleken dat jongeren en jonge gezinnen moeilijk aan een geschikte woning kunnen komen. Vooral starters met een jaarinkomen tussen modaal en anderhalf modaal zitten klem: zij komen nauwelijks aan bod voor een sociale huurwoning en hebben een te laag inkomen om een woning te kopen. Om een vitale gemeente te blijven is het belangrijk dat deze huishoudens binnen de gemeente blijven wonen. De gemeente heeft daarom een startersfonds ingesteld om deze huishoudens een steuntje in de rug te bieden bij het kopen van een woning binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Hoe werkt het?
De starterslening overbrugt het verschil tussen de totale verwervingskosten van de woning en het maximale bedrag dat de koper - op basis van het inkomen - bij de bank kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. De hoogte van de starterslening hangt af van het inkomen, het eigen vermogen en de voorwaarden van de gemeente. De starterslening bedraagt maximaal EUR 30.000,-. Een starterslening is een lening, waarover de koper de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Denkt de koper na drie jaar dat het inkomen ontoereikend is om de volledige maandlast te betalen, dan is het mogelijk een hertoets aan te vragen.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is een onafhankelijke financiële partner van gemeenten. SVn verstrekt de starterslening namens de gemeente Utrechtse Heuvelrug. SVn behandelt ook de aanvragen voor een starterslening verzorgt de verdere afhandeling.

Meer informatie?
Heeft u vragen of belangstelling, dan kunt u contact opnemen met de beleidsmedewerker Wonen mevrouw R. Parahoe via (0343) 565 886.