Provincie Utrecht

Ander nieuws uit de GS vergadering van 9 november 2010

Verkiezingsborden in het buitengebied

In tijden van verkiezingen hebben politieke partijen vaak de wens om tijdelijk verkiezingsborden in het buitengebied te plaatsen. De provincie Utrecht heeft begrip voor deze wens. Vanwege het tijdelijke karakter willen Gedeputeerde Staten daarom nu een nieuwe vrijstellingsbepaling in de Verordening bescherming natuur en landschap (Vnl) op laten nemen. Deze moet het mogelijk maken om in verkiezingstijd verkiezingsborden in het buitengebied toe te staan, op andere locaties dan de door de gemeente aangewezen aanplakborden. Provinciale Staten nemen op 20 december een besluit over dit voorstel.

Voor persinformatie: pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07 / 06 22 16 11 18

Partiële Structuurvisie Vogelenzang

Er moet een goed functionerende ecologische verbindingszone gerealiseerd worden aan de zuidrand van de nieuwe woningbouwlocatie "Vogelenzang" in de kern Rhenen. Daarom hebben Gedeputeerde Staten (GS) voorgesteld een geringe aanpassing te doen van de zogenoemde rode en groene contour op die plek. De hiervoor benodigde partiële herziening van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en daarbij behorende Verordening zijn in ontwerp ter inzage gelegd. Hierop is één zienswijze ontvangen. Deze richtte zich niet op het plangebied en gaf daarom geen aanleiding om de plannen aan te passen. GS stellen nu aan Provinciale Staten voor om de partiele herziening ongewijzigd vast te stellen.

Voor persinformatie: pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07 / 06 22 16 11 18

Statenvragen SP over baggerwerkzaamheden op het Hessingterrein, De Bilt

Gedeputeerde Staten hebben de Statenvragen van SP over baggerwerkzaamheden op het Hessingterrein beantwoord. Daarin wordt onder andere gemeld dat de locatie van de werkzaamheden overeenkomt met het plan van aanpak dat de provincie op 21 mei 2010 van de firma Hessing heeft ontvangen.

Voor persinformatie: doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 22 / 06 21 12 45 54

Derde openstelling experiment Groenblauwe diensten

De afgelopen twee jaar heeft de provincie het experiment voor Groenblauwe diensten opengesteld. Deze zijn erop gericht om de kwaliteit en toegankelijkheid van het landelijk gebied te verhogen op het gebied van natuur, water, landschap, cultuurhistorie en recreatie. Voorbeelden van al gerealiseerde projecten zijn: wandelpaden over boerenland (toegankelijkheid), onderhoud van geriefbosjes (cultuurhistorie) en natuurvriendelijke inrichting en beheer van slootkanten en sloten (water en natuur). Nu stelt de provincie Utrecht het experiment voor de derde keer open.

Voor persinformatie: pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07 / 06 22 16 11 18

Bodemagenda geeft overzicht van bodemambities

Gedeputeerde Staten hebben de Bodemagenda vastgesteld die invulling geeft aan de doelstelling van de Bodemvisie. De Bodemagenda is dynamisch; in de vorm van een agenda wordt een overzicht gegeven van de thema's en onderwerpen waar het duurzaam gebruik van de ondergrond aan de orde is. Per thema wordt kort ingegaan op voor de bodem relevante lopende en komende activiteiten. De Bodemagenda geeft ook een overzicht voor de verdere uitwerking van alle in de Bodemvisie benoemde bodemambities.

Voor persinformatie: marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07 / 06 18 30 04 72

Uitvoering van Grondwaterplan op koers

Gedeputeerde Staten hebben de tussenevaluatie van het Grondwaterplan 2008 tot en met 2013 vastgesteld. Het Grondwaterplan beschrijft wat de provincie tot en met 2013 wil bereiken op het gebied van grondwaterkwantiteit- en kwaliteit en welke instrumenten zij wil inzetten. Het doel van de evaluatie is om te beoordelen of een tussentijdse actualisatie nodig is en het rapporteren van de voortgang van de uitvoering van het plan. De conclusie is dat het Grondwaterplan ongewijzigd kan blijven en dat de uitvoering van het Grondwaterplan op koers ligt.

Voor persinformatie: marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07 / 06 18 30 04 72

Het Deltaprogramma en de provincie Utrecht

Gedeputeerde Staten hebben de `Notitie over het eerste Deltaprogramma en de provincie Utrecht' vastgesteld. Het Deltaprogramma is opgezet als een programma waarin eendrachtige samenwerking tussen Rijksoverheid, provincies, waterschappen en gemeenten voorwaarde is voor het succes voor het Deltaprogramma. Vanwege de Deltabeslissingen die de komende jaren voorbereid worden, participeert Utrecht intensief in het Deltaprogramma. In de Statencommissie RGW zal de komende jaren via het waterspoor en het ruimtelijk ordeningsspoor het Deltaprogramma op de agenda staan; ook in verband met de Integrale structuurvisie en een tweede Provinciaal Waterplan.

Voor persinformatie: marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07 / 06 18 30 04 72

Utrecht e-Provincie: digitale synergie tussen politiek, beleid en nieuws

Het programma Utrecht e-Provincie ligt goed op schema. Met de realisatie van de nieuwe provinciale website heeft de nieuwe, `digitale identiteit' nu écht vorm gekregen. De website geeft bezoekers snel en accuraat goede en actuele informatie. Deze informatie is bijvoorbeeld geordend in "dossiers" waardoor er een digitale synergie ontstaat tussen politiek, beleid en nieuws. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe campagne- en projectensites te vinden, zoals 'puzzelen met de provincie' en het prachtige Paushuize. Behalve de reguliere en actuele informatie, vind je steeds meer provinciale informatie terug op landelijke sites, zoals ruimtelijke.plannen.nl. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe waterplan van de provincie Utrecht.

De provincie functioneert dus steeds meer als een moderne, elektronische overheid waarbij we altijd zoeken naar samenwerking. De provincie haalt bijvoorbeeld nu rechtstreeks gegevens uit de gemeentelijke basisregistratie GBA. Natuurlijk blijft er de afhankelijkheid van landelijke technische voorzieningen en planningen, maar we zijn op de goede weg.

Voor persinformatie: marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07 / 06 18 30 04 72

Voor algemene informatie: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11