Productschap Vis


Productschappen starten programma 'Arbeidsmarkt en opleiding'

Productschappen starten programma 'Arbeidsmarkt en opleiding' De productschappen en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) hebben het startsein gegeven voor het gezamenlijke Programma Arbeidsmarkt en Opleiding. Het programma stimuleert de komende drie jaar jongeren om een carrière in de agrofoodsector te zoeken en wil mensen die binnen de agrarische bedrijfstakken werken naar een hoger werkniveau tillen. Daarnaast worden bedrijven in de agrarische sector enthousiast gemaakt voor het creëren van meer maatschappelijke stages. De landbouw- en voedselsector wil voor jongeren en werkenden een sector zijn en blijven die toekomstperspectief en uitdaging biedt. De productschappen investeren daarom een bedrag van 1,8 miljoen euro in het programma. Het ministerie van EL&I ondersteunt het programma met een bijdrage van ruim 1,1 miljoen euro.

Werken in de agrofoodsector stelt steeds meer eisen aan mensen en wordt kennisintensiever. Een cultuur van een leven lang leren moet daarom de norm worden binnen de bedrijven in de agrofoodsector. Om dit te bereiken worden de komende drie jaar scholingsconsulenten ingezet in vrijwel alle branches om bedrijven te informeren en om scholingsplannen op te zetten. Scholing die aansluit op wat medewerkers al kennen en kunnen, vastgelegd in Ervaringscertificaten en maatwerk in opleidingen.

Via het programma kunnen scholieren in het voortgezet onderwijs door middel van stages kennismaken met het dragen van verantwoordelijkheid voor maatschappelijke belangen en er actief aan bijdragen. Het bedrijfsleven wordt gestimuleerd om een groter aantal maatschappelijke stageplaatsen te realiseren.

Verder gaan de productschappen zich de komende tijd inzetten om meer sociaaleconomische informatie beschikbaar te krijgen voor de sectoren. Zo krijgen werkgevers- en werknemersorganisaties, die nauw betrokken zijn bij de uitwerking van het programma, meer inzicht in de feitelijke en gewenste mobiliteit van werknemers, loopbaanontwikkeling en - perspectieven en knelpunten op de arbeidsmarkten in de landbouw- en voedselsectoren in verschillende regio's.
Voor de werknemersorganisaties is het uitvoeren van het programma een speerpunt binnen het beleidsterrein arbeid van de productschappen.

Het ministerie van EL&I ondersteunt het programma ook om de relatie tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te versterken. Zo kan het onderwijs effectiever worden voor de arbeidsmarkt. De Groene Kennis Coöperatie zal hierin een belangrijke rol spelen.

De bij het programma betrokken productschappen zijn:

Productschap Akkerbouw, Productschap Diervoeder, Productschap Margarine Vetten en Oliën, Productschap Pluimvee en Eieren, Productschap Tuinbouw, Productschap Vee en Vlees, Productschap Vis, Productschap Wijn en Productschap Zuivel.

Het bestuur van een productschap wordt gevormd door werknemers en werkgevers die alle schakels van een betreffende sector vertegenwoordigen.

In de agrofood-sector zijn zo'n 700.000 mensen werkzaam met een vast contract en nog eens 150.000 uitzendkrachten. Daarnaast zijn enkele honderdduizenden mensen voor hun baan afhankelijk van de agrosector. 10% van het bruto nationaal product wordt verdiend in de agrosector. Het gaat dan niet alleen om land- en tuinbouw & visserij maar ook om veel banen in de voedingsindustrie en handel.