Belgische Federale Overheid



Rondetafels van de interculturaliteit: eindrapport

Datum: 09 november 2010
Interculturele dialoog - Rondetafels van Interculturaliteit

Het eindrapport van de Rondetafels van de Interculturaliteit, dat het Verslagcomité heeft opgesteld, werd zopas overhandigd aan de minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en Asielbeleid.

Dit rapport bevat aanbevelingen in heel wat domeinen (onderwijs, werk, bestuur, huisvesting en gezondheidszorg, verenigingsleven, cultuur en media) met het oog op 'het welslagen van de maatschappij gebaseerd op het respect voor culturele eigenheden, diversiteit en non-discriminatie én een maatschappij die staat voor de invoering en het delen van gemeenschappelijke waarden.'

De belangrijkste suggesties aan het adres van de politieke macht zijn de volgende:

1. De leerlingen van de hoogste drie jaren van het secundair onderwijs mogen vrij beslissen over het dragen van levensbeschouwelijke tekenen op school en in het kader van het leerplichtonderwijs. Voor de leerlingen van de laagste drie jaren geldt een verbod.
2. Wat het dragen van levensbeschouwelijke tekenen in openbare dienst betreft, geldt een algemene vrijheid om de genoemde tekenen te dragen, met een verbod dat beperkt blijft tot openbare dienstverleners met een gezagsfunctie.

3. De invoering van een systeem van socio-economische monitoring.
4. De uitwerking door de bevoegde overheden van een systeem van tijdelijke quota. Die moeten ertoe leiden dat mensen uit minderheden worden aangenomen.

5. De uitbreiding van het begrip 'redelijke aanpassingen' zodat het niet langer enkel betrekking heeft op personen met een handicap maar ook kan worden toegepast in andere situaties, met name waar de religieuze of filosofische overtuiging in het geding is.
6. De hervorming van de kalender van wettelijke feestdagen:
+ De volgende vijf feestdagen worden behouden: 1 januari, 1 mei, 21 juli, 11 november en 25 december.

+ Iedereen mag twee feestdagen vrij kiezen, volgens zijn cultuur of religie.

+ Er worden drie nieuwe, niet-religieuze feestdagen ingesteld. Die kunnen samenvallen met internationale dagen van de diversiteit en de strijd tegen discriminatie, zoals de Internationale Vrouwendag (8 maart), de Internationale Dag tegen het Racisme (21 maart) en de Werelddag van de Culturele Diversiteit (21 mei).

7. De schrapping, in de wet tegen het negationisme, van de expliciete verwijzing naar de genocide die het Duitse naziregime heeft begaan, waardoor de wet ook op andere genocides kan worden toegepast.
8. De erkenning door de politieke autoriteiten van het kolonialistisch verleden. Zo kunnen de jonge generaties opgroeien in een land dat dit historisch geschilpunt erkent en zijn verantwoordelijkheid in en spijtbetuigingen over deze dramatische gebeurtenissen uitdrukt.

Het Verslagcomité van de Rondetafels van de Interculturaliteit beveelt tot slot ook de oprichting van een opvolgings- en evaluatiemechanisme aan om die aanbevelingen op te volgen en een precieze timing te bepalen voor de toepassing ervan.

Raadpleeg het rapport De Rondetafels van de Interculturaliteit 2010 (pdf, 63 p. - 687 kB)
Zie het origineel