LIOF


Innovatietender â¬ureka! opnieuw uitgevonden

De zesde editie van de innovatietender EURureka! van NV Regio Venlo is op geheel nieuwe leest geschoeid. De twee winnende bedrijven krijgen professionele ondersteuning bij de uitwerking van het meest aansprekende innovatieve idee en bij het verankeren van innovatief denken en doen.

NV Regio Venlo, waarin LIOF een belang heeft van 18%, gaat Noord-Limburgse bedrijven nog gerichter ondersteunen bij hun innovaties. Voor de tender EURureka! van de NV kunnen bedrijven zich aanmelden met een innovatie-idee. Om voor ondersteuning in aanmerking te komen moet de innovatie de potentie hebben bij te dragen aan versterking van de economische structuur van Noord-Limburg. In het verleden was jaarlijks voor de drie tot vijf meest aansprekende ideeën elk 15 duizend euro beschikbaar, die de bedrijven konden besteden aan bijvoorbeeld patentering of een businessplan. De NV heeft zo de afgelopen vijf jaar zeventien bedrijven kunnen ondersteunen.

Coaching
In de nieuwe opzet ontvangen twee bedrijven ondersteuning op twee niveaus. Ten eerste krijgen ze ondersteuning bij de uitwerking van hun idee in twee opeenvolgende stappen van het innovatieproces. Bijvoorbeeld productie van een prototype, gevolgd door een testfase. Daarnaast is er voor de medewerkers die bij de innovatie betrokken zijn een training van zes dagen in gestructureerd innoveren, zodat innovatie geborgd wordt in de bedrijfsvoering en kan uitgroeien tot bedrijfsstrategie.
Om dit te realiseren worden afstudeerders van Fontys in het bedrijf ingezet. Zij en de betrokken medewerkers krijgen vakinhoudelijke ondersteuning van docenten van Fontys. Beide groepen worden bovendien gecoacht door de lector Innovatiemanagement van Fontys. Deze begeleiding vertegenwoordigt per bedrijf een waarde van 15 duizend euro, voor rekening van NV Regio Venlo.

Evaluatie
Deze verandering van opzet is ingegeven door de evaluatie van de voorgaande edities van EURureka! Weliswaar waren de resultaten bemoedigend, maar te vaak raakten innovatieprocessen op het tweede plan door andere gebeurtenissen, zoals langdurige ziekte van een sleutelfiguur in het innivatieproces, of een plotseling stijgende of inzakkende vraag. Met de nieuwe opzet hoopt de NV innovatie een eigen plaats te kunnen geven in de bedrijfsvoering. Verder slaat dit een brug tussen het regionale bedrijfsleven en Fontys, en raakt een nieuwe lichting studenten betrokken bij concrete innovaties.

Meedoen
EURureka! staat open voor Noord-Limburgse bedrijven in de logistiek, handel en maakindustrie. Het aanmeldformulier kunnen zij downloaden op www.nvregiovenlo.nl of aanvragen via info@nvregiovenlo.nl. Zij moeten het voor 1 januari terugsturen naar de NV. Uiterlijk 7 januari horen ze, of ze worden uitgenodigd om deel te nemen aan de verplichte pitch op vrijdag 21 januari. Nog diezelfde dag worden de twee bedrijven met de meest aansprekende ideeën bekendgemaakt. Vanwege het tijdschema van de Fontys-afstudeerders moeten de innovatieprojecten in februari 2011 van start kunnen gaan.


-.-.-.-.-.-.-.-.-

Venlo, 9 november 2010