Rijksvoorlichtingsdienst

Emerald Move in Senegal van start

Met een persconferentie aan boord van het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt is gistermiddag in Dakar de internationale oefening Emerald Move begonnen. Tijdens deze oefening die tot 28 november duurt, bereiden 780 Nederlandse militairen zich voor op mogelijk expeditionair optreden op het Afrikaans continent.

Emerald Move maakt deel uit van een serie oefeningen op het continent genaamd Joint African Lion en is de eerste grootschalige amfibische oefening van het European Amphibious Initiative. Tijdens de oefening demonstreren meer dan 3.800 militairen, 11 schepen, 18 vliegtuigen en een paar honderd voertuigen uit Senegal, Frankrijk, Italië, België en Nederland dat zij de gezamenlijke capaciteit hebben om buiten Europa een amfibische operatie uit te voeren.

De Nederlandse deelname bestaat uit de staf van de Netherlands Maritime Force, het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt, de 11e en 21ste infanteriecompagnie van het Korps Mariniers en de Alfa- en Deltacompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade.

In het kader van capacity building worden tijdens Emerald Move enkele Hearts & Minds projecten uitgevoerd. Zo worden er ziekenhuizen, een school, waterpompen en een weg opgeknapt. Vanuit Nederland zullen de genisten van de landmacht in de binnenlanden van Senegal aan het werk gaan.

Categorieën: Internationaal, Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie

Bijlagen:

Zie het
* Emerald Move