Gemeente Leidschendam-Voorburg


* Nieuws 2010

Bezuinigingsscenario's bekend

9 november 2010 - Het college heeft kennisgenomen van drie scenario's die ambtelijk zijn ontwikkeld in het kader van de Kerntakendiscussie. De Kerntakendiscussie is de voorloper van de grootscheepse bezuinigingsoperatie van 25 miljoen, zoals afgesproken in het coalitieakkoord Verantwoord Vooruit. In de Kerntakendiscussie gaat het over de vraag `Wat voor gemeente willen wij zijn in 2018?'

De scenario's geven op hoofdlijnen een idee van wat het betekent als de gemeente alleen de wettelijke taken uitvoert (scenario 0), 25 miljoen bezuinigt (scenario 1) of 7 miljoen bezuinigt (scenario 2). De scenario's zijn nu doorgestuurd naar de raad, zodat die zich kan voorbereiden op de twee besprekingen daarover op 1 en 8 december. Het college bespreekt de scenario's inhoudelijk op 23 november.

Scenario's als hulpmiddel
In de afgelopen maanden hebben ambtenaren drie scenario's voorbereid. De scenario's zijn een hulpmiddel voor college en raad om de Kerntakendiscussie te kunnen voeren. Het college heeft nu alleen kennis genomen van de scenario's en deze naar de raad doorgestuurd. Op 23 november bespreekt het college de scenario's inhoudelijk, op 1 en 8 december gaat de raad hierover in gesprek. Het college neemt dan niet deel aan die gesprekken, maar is wel toehoorder. De scenario's staan vanaf vrijdag 12 november op de gemeentelijke website: www.lv.nl/verantwoordvooruit. Inwoners kunnen nog tot en met 30 november de enquête invullen en aangeven wat zij belangrijk vinden.

Enquête `Wat voor gemeente willen wij zijn?'
Sinds een maand kan iedereen in Leidschendam-Voorburg op de gemeentelijke website www.lv.nl/verantwoordvooruit een enquête invullen. Ook daar staat de vraag `Wat voor gemeente willen wij zijn?' centraal. De uitkomsten hiervan worden meegenomen in de besprekingen in het college op 23 november, en in de raad op 1 en 8 december.

Van Kerntakendiscussie naar bezuinigingen
Na deze besprekingen stelt het college de Voorjaarsnota 2011 op. Hierin stelt het college aan de raad voor hoe de bezuinigingsopgave van 25 miljoen in 2018 gerealiseerd zou moeten worden. Uitgangspunt van deze voorstellen blijft de vraag `Wat voor gemeente wil Leidschendam-Voorburg zijn in 2018?' Het coalitieakkoord `Verantwoord Vooruit' 2010-2014 is hierbij leidend.
Vanaf 1 mei is de Voorjaarsnota 2011 beschikbaar voor de raad. Er is dan nog tot 21 juni gelegenheid om hierover met verenigingen en instellingen in gesprek te gaan. Op 21 juni vergadert de raad over de Voorjaarsnota 2011. Deze volgorde van stappen is in september afgesproken door college en raad samen.

25 miljoen in 2018
Leidschendam-Voorburg is altijd een financieel gezonde gemeente geweest, en wil dat ook blijven. De crisis zorgt dat gemeentelijke inkomsten vanuit het Rijk dalen, terwijl de gemeentelijke uitgaven stijgen, bijvoorbeeld door meer uitkeringsgerechtigden. Om de begroting op langere termijn sluitend te houden, is een bezuiniging van 25 miljoen afgesproken, die gerealiseerd moet zijn in 2018.