Nederlandse Orde van Advocaten

Opleiding tot advocaat vernieuwen: Met recht advocaat

De huidige opleiding tot advocaat moet worden vernieuwd en verbeterd. Dat concludeert de commissie Opleiding onder leiding van prof.mr. Bas Kortmann. Algemeen deken Jan Loorbach van de Nederlandse Orde van Advocaten sluit zich hierbij aan. Hij complimenteert de commissie in een eerste reactie met het grondige rapport en omarmt het advies om tot kwaliteitsverbetering en harmonisatie te komen.

Volgens commissievoorzitter Kortmann, tevens rector magnificus van de Radboud Universiteit Nijmegen, voldoet het niveau van de bestaande opleiding voor advocaten niet aan de eisen van deze tijd. Hij wijst erop dat onduidelijk is wat advocaat-stagiaires aan het eind van hun opleiding precies moeten kennen en kunnen. De huidige opleiding is onvoldoende afgestemd op de wijze waarop de advocatuur tegenwoordig wordt beoefend. Bovendien is de vrijblijvendheid in de opleiding veel te groot.

Kortmann stelt daarom voor de eenjarige beroepsopleiding en de cursussen in de jaren erna te vervangen door een integrale driejarige opleiding. Daarin moeten zoveel mogelijk vakken ook worden getoetst of geëxamineerd. Meer aandacht gedurende de gehele opleiding voor beroepsattitude en beroepsethiek is noodzakelijk. Verder moeten de opleidingseisen per arrondissement worden geharmoniseerd. De totale stagiaire-opleiding zou beter moeten aansluiten op de universitaire rechtenstudies.

Loorbach wil op basis van de aanbevelingen van Kortmann onderzoeken of de stagiaire-opleiding in de toekomst door de Orde moet worden uitgevoerd of uitbesteed aan een externe partij. Voorop staat voor de algemeen deken dat het gewenste kwalitatieve niveau wordt bereikt. Dat komt uiteindelijk de rechtzoekende ten goede.

Adviesrapport - Met recht advocaat, een nieuwe opleiding: de Stagiaire-Opleiding - advies van de Commissie Stagiare-Opleiding - Prof. mr. S.C.J.J. Kortmann - okt 2010

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Yvonne Wiggers van de Nederlandse Orde van Advocaten op 06-12856797 of y.wiggers@advocatenorde.nl

---