D66

dinsdag 9 november 2010

D66 wil rechtvaardig toetredingsproces EU kandidaat-lidstaten

Europarlementariër Marietje Schaake wil een streng maar rechtvaardig toetredingsproces voor kandidaat-lidstaten.

"We zullen hard werken met de kandidaat-lidstaten om goed bestuur, eerlijke rechtsgang en pers- en meningsvrijheid te verbeteren." Dit zei Schaake naar aanleiding van de voortgangsrapportages van de Europese Commissie over uitbreiding van de EU, die vandaag uitkwamen.

Voordelen van uitbreiding

In de rapportages wordt de voortgang besproken en komen de nog te maken hervormingen door kandidaat-lidstaten aan de orde. Schaake: "D66 ziet wat de voordelen van uitbreiding voor bedrijven en mensen in heel Europa zijn. Economische groei, stabiliteit en ook fundamentele vrijheden en mensenrechten verbeteren door uitbereiding van de EU."

Langdurig proces

De D66 Europarlementariër vindt het belangrijk dat politici concreter laten zien wat de EU betekent als het gaat om het aanpakken van georganiseerde misdaad of de economische groei. "Toetreding van nieuwe lidstaten gaat niet over een nacht ijs. Het proces is langdurig en de kandidaat-lidstaten moeten hard werken aan de nodige hervormingen. Dit doen zij omdat de resultaten zo groot zijn. De EU kan helpen een enorm verschil te maken in de levens van mensen van de kandidaat-lidstaten."