D66

dinsdag 9 november 2010

Gerbrandy eist opheldering over fraude blauwvintonijn

Gerben Jan Gerbrandy heeft de Europese Commissie vragen gesteld nadat bleek dat onder andere Frankrijk duizenden tonnen blauwvintonijn illegaal heeft gevangen en verhandeld.

Fraude

Uit onderzoek van het Internationaal consortium van onderzoeksjournalisten (ICIJ) blijkt decennialange fraude en gebrek aan toezicht, waarbij ook het Franse Ministerie van Landbouw en Visserij betrokken was. Gerbrandy: "Ik wil van de Commissie weten of zij op de hoogte was van deze praktijken. Zo ja, dan hoor ik graag van de Commissie waarom zij geen actie heeft ondernomen."

De D66 Europarlementariër wil verder van de Commissie weten of zij bereid is naar aanleiding van deze feiten onderzoek te doen in andere landen waar op blauwvintonijn wordt gevist, zoals Spanje, Griekenland, Malta en Italië. Gerbrandy: "Ook Europese buurlanden lijken actief betrokken te zijn bij de illegale praktijken."

Nieuwe quota

Door jarenlange overbevissing staat de blauwvintonijn op uitsterven. Gerbrandy wil dat illegale vangsten worden afgetrokken van de nieuwe quota die volgende week tijdens een bijeenkomst van regelgevers in Parijs worden vastgesteld. Gerbrandy wil verder dat de Europese Commissie onderzoekt of dit het topje van de ijsberg is en ook met de vangstgegevens van andere vissoorten wordt gefraudeerd.