D66

dinsdag 9 november 2010

Nieuwe Idee: wat hebben we met de provincie?

Wanneer ben je een echte Noord-Hollander? En wat betekent het om een Fries te zijn? Voor veel mensen betekent 'hun provincie' niet zoveel; de opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen ligt dan ook al jaren laag. In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart 2011 gaat het novembernummer van Idee in op de vraag in hoeverre burgers zich (nog of opnieuw) vereenzelvigen met een regionale identiteit en of de huidige provinciale indeling bijdraagt aan een efficiënt, slagvaardig bestuur.

Hoogleraar regionale geschiedenis Maarten Duijvendak analyseert bijvoorbeeld het regionale besef in de drie noordelijke provincies en bekijkt of er voldoende draagvlak is voor een eventueel noordelijk landsdeel. Geograaf Kees Terlouw doet hetzelfde voor de Randstedelijke provincies. In beide gevallen blijkt dat de regionale identiteit in beide gebieden slechts zwak ontwikkeld is, en een opschaling naar landsdelen - zoals D66 voorstaat - nog niet zo eenvoudig is.

Met onder meer artikelen over: de geschiedenis van de provincies, de juiste omvang van regionaal bestuur, depolitisering van de Senaat en een interview met kandidaat-lijsttrekkers Eerste Kamer Roger van Boxtel en Joris Backer.

Lees hier meer over dit nummer van Idee.

Zie het origineel