Woonbond


09-11-2010

Aedesvoorzitter Calon: Bedrijfslasten moeten binnen 3 jaar met 20 procent omlaag

Het feest is over. Corporaties zullen moeten snijden in hun kosten. Binnen drie jaar moeten de bedrijfslasten met 20 procent omlaag. Zo niet dan is dat slecht voor huurders. Met deze niet mis te verstane waarschuwing zette Aedesvoorzitter Marc Calon de toon op het symposium Grip op bedrijfskosten bij corporaties ter gelegenheid van de verschijning van het gelijknamige boek.

Ondanks het belang van het onderwerp was de opkomst teleurstellend. Slechts 35 mensen, onder wie vijf corporatiedirecteuren, hadden de moeite genomen op 8 november naar het Geldmuseum in Utrecht te komen. Calon hekelde de afwezigheid van zoveel andere corporatiebestuurders: Het is verschrikkelijk dat hier maar vijf bestuurders zijn. Hoe urgent de sprekers het thema bedrijfslasten vinden, bleek uit de titels van hun bijdragen. Onder het motto Try or die deed Centraal Fondsdirecteur Jan van der Moolen een klemmend beroep op de sector om de bedrijfslasten te beperken. Een sobere en doelmatige bedrijfsvoering is absoluut noodzakelijk. Het is een zeer belangrijke draaiknop. Evenals Calon hekelde hij het gebrekkige inzicht van veel corporaties in hun bedrijfskosten. Hij liet zien dat de netto bedrijfslasten sinds 2000 bijna zijn verdubbeld van 757 tot 1.383 euro per woning in 2009. De netto exploitatie kasstroom (verschil tussen kosten en baten) daalde van 876 euro per woning in 2005 naar 687 euro in 2009. Het is echt red alert. Ik heb zelden zoveel alarmerende gesprekken met corporatiedirecteuren gevoerd als de afgelopen tijd. Ook wat betreft Erwin Zwijnenburg, directeur Woonbron vestiging Hoogvliet, is het nu of nooit voor corporaties. Hij schetste hoe Woonbron onder externe druk - vooral door de uit de hand gelopen verbouwing van de SS Rotterdam - in 10 maanden tijd 10 procent (9 miljoen) op de beïnvloedbare kosten had bezuinigd. Een essentiële voorwaarde om dat voor elkaar te krijgen is dat de noodzaak en de urgentie door de hele organisatie, van hoog tot laag, wordt gevoeld en gedeeld. Zichtbaar leiderschap en open communicatie zijn daarbij onontbeerlijk, aldus Zwijnenburg.
Ook hoogleraar Wil Foppen benadrukte het belang van leiderschap - dat hij definieerde als jezelf tot deugdzaamheid disciplineren in het veranderingsproces. Hij had geen goed woord over voor bestuurders die zich vorstelijk laten belonen. Er is geen enkele morele legitimiteit voor dit soort topsalarissen. Hoe kun je dan van je medewerkers verlangen dat ze op de nullijn gaan zitten.
Aan het slot van het symposium kreeg Marc Calon het eerste exemplaar van het boek Grip op bedrijfskosten overhandigd door de schrijver Aldert Dreimüller, directeur van roAg (Rotterdamse Organisatie Advies Groep). Wie overigens concrete tips verwacht over kostenreductie zal met dit boek bedrogen uitkomen. Het is vooral een handboek geworden over verandermanagement. Wel interessant voor corporatiemanagers, maar veel minder voor huurdersorganisaties. Zie