Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid Peters over de samenwerking met Frankrijk voor internetvrijheid

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Peters over de samenwerking met Frankrijk voor internetvrijheid

Kamerbrief | 9 november 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters (GroenLinks) over de samenwerking met Frankrijk voor internetvrijheid. Deze vragen werden ingezonden op 26 oktober 2010 met kenmerk 2010Z15253.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Antwoorden van de heer Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Peters (GroenLinks) over de samenwerking met Frankrijk voor internetvrijheid.

Vraag 1

Zal Nederland deelnemen aan de internationale conferentie over internetvrijheid van 29 oktober te Parijs, die voortbouwt op een Nederlands-Frans initiatief van ministers Verhagen en Kouchner?

Vraag 4

Bent u bereid de Kamer verslag te doen van de uitkomsten van de conferentie?

Vraag 5

Kunt u deze vragen beantwoorden voor 29 oktober 2010?

Antwoord vragen 1, 4 en 5

In verband met mijn verhindering op de datum van de conferentie heeft Frankrijk besloten deze tot nader orde uit te stellen. Nederland zal spoedig in gesprek gaan met Frankrijk over een mogelijke nieuwe datum, locatie en modaliteiten van de beoogde conferentie. De inzet van Nederland blijft daarbij dat de vrijheid van meninguiting op internet het thema van de conferentie moet zijn, waarbij een zo breed mogelijke groep landen en andere belanghebbenden betrokken moet blijven.

Vraag 2

Is de vrijheid van meningsuiting en informatievergaring en het recht privacy op internet naar uw mening gediend bij de 3-strikes regeling die de Franse president voorstelt voor die conferentie?

Vraag 3

Bent u voornemens daar de uitspraken van de vorige regering gestand te doen dat in Nederland geen 3-strikes regeling zal worden ingevoerd?

Antwoord vragen 2 en 3

Nederland onderschrijft de Hadopi-wet niet. Zoals opgenomen in het regeerakkoord, is Nederland voor een open en vrij internet. Het beleid van het vorige kabinet dat het beleid "three strikes and you're out" uit de Hadopi-wetgeving voor Nederland niet acceptabel is, blijft onverkort van kracht. Nederland zal dit standpunt in de diverse internationale gremia blijven uitdragen.