Gemeente Zwolle

Droombeeld voor Diezerpoort

Hoe ziet Diezerpoort er uit in 2020? De ambities van bewoners, ondernemers, belanghebbenden en de gemeente Zwolle zijn in 2009 verwoord in de ontwikkelingsvisie `Diezerpoort ben ik'. Wát we willen is daarmee bekend, het Ontwikkelingskader `Gedroomd Diezerpoort' geeft aan hóe we samen willen werken aan de realisering van deze ambities.

Het ontwikkelingskader wordt uitgevoerd volgens het principe van de `natuurlijke wijkaanpak'. Dit houdt in dat de fysieke, economische en sociale vernieuwing niet opgelegd wordt via een programmatische weg en ingrepen in de fysieke ruimte, maar ontstaat vanuit de inspanningen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Daarbij is de rol van gemeente die van regisseur om de partijen en initiatieven samen te brengen en bij te dragen aan de uitvoering ervan.

Geen definitief eindbeeld

Gedroomd Diezerpoort geeft een droombeeld van de toekomst van de Diezerpoort en niet een definitief eindbeeld van de wijk. Een droombeeld waar de gemeente Zwolle samen met woningcorporaties, Travers, ondernemers en bewoners in de wijk en alle andere belanghebbenden aan wil werken.

Het is echter mogelijk dat niet alles uit het ontwikkelingskader één-op-één gerealiseerd wordt. Maar de richting die we inslaan is door de ontwikkelingsvisie en het ontwikkelingskader bepaald.

Duurzaamheid

Belangrijk uitgangspunt in de wijkvernieuwing is dat de herstructurering van de wijk bijdraagt aan het duurzaam maken van de stad.

Zo wil de gemeente met de woningbouwcorporaties afspraken maken over de energiezuinige, milieuvriendelijke, comfortabele en toekomstbestendige woningen en de vorming van een Duurzaam Dienstenbedrijf. De komende periode wordt de uitwerking hiervan en de besluitvorming hierover nader uitgewerkt.

Gelet op de huidige economische situatie en de veranderende vraag en het initiatieven vanuit de wijk wordt er elk jaar een uitvoeringsprogramma opgesteld. Dit programma wordt getoetst aan de ontwikkelingsvisie en het ontwikkelingskader.

Tot 2014 wordt samen met de corporaties vooral ingezet op Dieze Oost, dit wordt in het uitvoeringsprogramma 2011 verder uitgewerkt. De gemeenteraad beslist hier begin volgend jaar over.
* Meer informatie: Ontwikkelingskader `Gedroomd Diezerpoort' (PDF, 19mb)