Rijksoverheid


9 november 2010
Verzoek vaste commissie Veiligheid en Justitie

U heeft mij en de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) verzocht om nadere informatie te verstrekken over de taak! en verantwoordelijkheidsverdeling tussen de dierenpolitie, de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit, de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en de Algemene Inspectiedienst.
Mede namens de staatssecretaris van EL&I geef ik u deze informatie in deze brief. De dierenpolitie bestaat nog niet. De komst van de dierenpolitie wordt momenteel door mij, in nauwe samenwerking met de staatssecretaris van EL&I, voorbereid. Het regeringsbeleid vanuit het Regeerakkoord is erop gericht om de bestrijding van dierenmishandeling effectiever aan te pakken. De aanpak van dierenmishandeling is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van mij en mijn collega bij EL&I. Ik zal de Kamer zo spoedig mogelijk informeren over de taken en verantwoordelijkheden van de dierenpolitie.
Wat betreft de bestaande organisaties kan ik aangeven hoe de huidige taak en verantwoordelijkheidsverdeling er uit ziet.
Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA)
De AID, Plantkundige Dienst (PD) en VWA fuseren per 1 januari 2012 tot één nieuwe organisatie, de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit. Ten aanzien van regelgeving op het terrein van het welzijn en de bescherming van dieren is de nVWA aangewezen voor het toezicht op de naleving van de voorschriften gebaseerd op de Gezondheids! en welzijnswet voor dieren (GWWD) en de Flora en faunawet. Het betreft hier onder andere het toezicht op het transport van dieren, het Legkippenbesluit 2003, het Besluit welzijn productiedieren, het Honden! en kattenbesluit 1999, het Besluit vrijstelling beschermde dier! en plantsoorten, het Dierentuinenbesluit.

De nVWA handelt voorts alle meldingen af van verwaarlozing en mishandeling van landbouwhuisdieren. Hiertoe wordt zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk opgetreden op grond van de GWWD. De inbeslagname van mishandelde of verwaarloosde dieren gebeurt voornamelijk via het bestuursrechtelijk traject waarvoor alleen de nVWA!inspecteurs zijn aangewezen. Het toezicht op het terrein van het welzijn van gezelschapsdieren is gericht op de malafide hondenhandel. Voor wat betreft de rol in de bestrijding van illegale handel in beschermde diersoorten houdt de nVWA zich bezig met de opsporing in het binnenland en ondersteunt met haar specifieke expertise bijvoorbeeld ook de Douane die aan de grenzen controleert. De opsporingsdienst van de nVWA beschikt over dezelfde opsporingsbevoegdheden als de reguliere politie.
De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) De LID houdt zich bezig met het afhandelen van alle meldingen van dierenmishandeling en verwaarlozing van gezelschapsdieren en enkele hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren zoals paarden. De inspecteurs van de LID zijn buitengewoon opsporingsambtenaar en kunnen strafrechtelijk optreden. Daarnaast zijn de LID inspecteurs aangewezen als toezichthouder voor een aantal wettelijke bepalingen waaronder het Honden! en kattenbesluit en de regels voor het transport van dieren.
Ik ga er vanuit dat ik u met deze brief voldoende heb geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,