Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


afvalwaterakkoord

Regionale partijen tekenen afvalwaterakkoord

Publicatiedatum : 9 november 2010

Waterschap Vallei & Eem, gemeente Rhenen, gemeente Utrechtse Heuvelrug, Rijkswaterstaat Oost-Nederland en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben maandag 8 november 2010 een afvalwaterakkoord getekend. Dit deden zij op bijzondere wijze: afgevaardigden van de vijf partijen zetten hun handtekening met een spuitbus aan de binnenkant van een rioolbuis.

Minder wateroverlast

In het afvalwaterakkoord spreken de partijen af hoe er in het gebied voor gezorgd gaat worden dat er in de toekomst minder wateroverlast zal zijn en er minder overstorten van rioolwater plaats zullen vinden.

Schoner water in sloten en rivieren

"Dit waterakkoord leidt in de regio tot schoner water in sloten en rivieren", zo vertelt hoogheemraad Jan Reerink. "Bij heftige buien kan het riool soms al dat water niet aan. Om te voorkomen dat het water dan op straat komt te staan, gaat een overstort open die het overtollige water op het oppervlaktewater loost. Met de maatregelen uit het waterakkoord zal dat in de toekomst een stuk minder vaak gebeuren."

Duurzamere manier om emissies te verminderen

De gemeenten Rhenen en Utrechtse Heuvelrug werken momenteel hard om uiterlijk in 2013 te voldoen aan de basisinspanning. Dit is een landelijke norm voor rioleringen om waterverontreiniging vanuit overstorten op oppervlaktewater terug te brengen. De basis van dit waterakkoord is om dit doel op een meer duurzame manier te bereiken. Dit gebeurt door daken en straten vaker af te koppelen van het riool. Dat betekent dat regenwater niet meer in het riool terechtkomt. Het duurt daardoor wel wat langer om de norm te halen, maar Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden helpt beide gemeenten daarom een handje door het tijdelijk inzetten van extra capaciteit op de rioolwaterzuivering in Remmerden.

Goede samenwerking

Door de goede samenwerking is er een simpele maar slimme oplossing gevonden. "Een meer efficiënte en duurzame oplossing," vertelt Jan Reerink, "Wij zijn erg blij met de samenwerking omdat we zo efficiënter, dus kostenbewuster kunnen werken en ook de kwaliteit van het werk verbeteren. Het gaat om geld dat uiteindelijk van de burger afkomstig is." De ondertekening vond plaats bij de werkzaamheden aan het riool aan de Kersweg in Amerongen.

Personen in een rioolbuis

Afbeelding 1: afgevaardigden van de vijf partijen hebben symbolisch hun handtekening gezet