Bond van Nederlandse Architecten

Dinsdag, 09 november 2010

Uitsluiting architecten van verlaagde btw bij woningrenovatie onterecht

Tot verbazing van de BNA sluit Minister De Jager onnodig architectendiensten uit van de btw-verlaging bij renovaties. Ter bestrijding van de crisis in de bouw kondigde de minister onlangs een pakket tijdelijke stimuleringsmaatregelen aan. Daarin zit het verlagen van het btw-tarief voor arbeid bij renovatie en herstel van woningen.

De minister beroept zich bij het uitsluiten van de architecten volgens de BNA onterecht op een Europese richtlijn. Dit werd bevestigd in het antwoord van de minister op Kamervragen over de maatregel. De EU-richtlijn biedt volgens de BNA wel degelijk ruimte de werkzaamheden van de architecten aan te merken als renovatie- en herstelwerkzaamheden.

Architecten verbeteren kwaliteit renovaties
In Nederland verschuift de bouwopgave van nieuwbouw naar de bestaande woningvoorraad. Het inschakelen van architecten bij renovatie en herstel brengt verbetering voor de bewoners én voor de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Daarom is het belangrijk te stimuleren dat architecten bij renovatie worden ingezet. Het betrekken van de architectendiensten in de btw-verlaging is dan ook een essentiële extra stimulans.

Branche in crisis
De gevolgen van de kredietcrisis drukken ongekend zwaar op de architectenbranche. De orderportefeuille van het gemiddelde architectenbureau is teruggelopen van ruim negen maanden eind 2008 tot minder dan drie maanden nu. De totale omzet in de branche is alleen al in het jaar 2009 met 35% gedaald. Er is sinds eind 2008 sprake van een personeelsteruggang van 25% in de branche. Hierdoor gaat veel ervaring en kennis verloren. De BNA vindt het belangrijk dat de door de architectuur in Nederland ontwikkelde kennisinfrastructuur juist versterkt. Zeker gezien het grote aandeel van de architectuur in de voor de economie belangrijke creatieve industrie en de waarde van Nederlandse architectuur als succesvol exportproduct.

De Tweede Kamer discussieert volgende week over de maatregelen tijdens de behandeling van het Belastingplan 2011. De BNA heeft regerings- en oppositiepartijen een juridische onderbouwing toegestuurd, met het verzoek een amendement op de maatregel in te dienen.