Gemeente Lopik

Agenda commissie: Archeologiebeleid gemeente Lopik

Het college stelt de raad voor de nota Archeologiebeleid gemeente Lopik en de bijbehorende beleidskaart vast te stellen als uitgangspunt voor het opstellen van ruimtelijke beleidsplannen, zoals bestemmingsplannen. Inwoners kunnen tijdens de commissievergadering van 9 november 2010 vragen stellen over het archeologiebeleid.

Per 1 september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg (WAMZ) van kracht, waarmee onder meer de Monumentenwet 1988 is gewijzigd. Hierin wordt de verantwoordelijkheid voor archeologische monumentenzorg bij de gemeente gelegd. De gemeente moet bij het vaststellen van bestemmingsplannen rekening houden met bekende en verwachte archeologische waarden. De gemeenteraad heeft op 21 oktober 2008 ingestemd met het ontwikkelen van eigen gemeentelijke archeologiebeleid, inclusief bijbehorend kaartmateriaal, in samenwerking met de gemeenten Oudewater, Montfoort en Woerden.

Een gemeentelijk archeologiebeleid biedt een verfijning van de archeologische verwachting tot op perceelniveau en biedt de mogelijkheid afwijkende voorwaarden te stellen aan archeologisch onderzoek. Archeologisch adviesbureau Vestiga BV heeft het beleidsplan opgesteld in samenwerking met de ambtelijke projectgroep van de gemeenten Lopik, Oudewater en Montfoort en de archeologe van de gemeente Woerden. Om tot het uiteindelijke plan te komen, zijn vele overleggen gevoerd met onder andere de provinciaal archeoloog, het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU) en een klankbordgroep, waarin lokale belanghebbende partijen en individuen waren vertegenwoordigd.