Ingezonden persbericht



---





Persbericht

Herdenking 72 jaar Kristallnacht

De jongen in de gestreepte pyjama

Op dinsdag 9 november en woensdag 10 november a.s. vindt er ter herdenking van de Kristallnacht een filmvoorstelling plaats in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werd het dieptepunt van de vooroorlogse rassenhaat in Nazi-Duitsland bereikt. In de zogenaamde Reichskristallnacht (oftewel Pogromnacht) werden op grote schaal synagogen en joodse winkels verwoest en joden gemolesteerd en zelfs vermoord. Dertigduizend joden werden gearresteerd en in de concentratiekampen Buchenwald, Dachau en Sachsenhausen opgesloten. De complete uitschakeling van de joodse bevolking uit het maatschappelijke leven werd van nu af aan met kracht ter hand genomen. Wat volgde was de volkerenmoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de nazi's het behalve op joden ook op homosexuelen, geestelijk gehandicapten, politieke tegenstanders en zigeuners gemunt hadden.

Filmvoorstelling: De jongen in de gestreepte pyjama De film zal op dinsdagavond 9 november van 19.30 - 21.30 uur en woensdagmiddag 10 november van 14.00 - 16.00 uur in het museum vertoond worden. Het is een onthutsend verhaal over de Tweede Wereldoorlog en speelt zich in 1943 af. Bruno, een onschuldig en naïef achtjarig jongetje, is rusteloos en verveelt zich in zijn nieuwe huis. Bruno is namelijk verhuisd, naar 'Oudwis', voor het werk van zijn vader, een hoge Duitse militair. Zijn vader is daar door de 'FurieÂŽ benoemd tot commandant. Wat Bruno nog niet begrijpt is dat zijn vader commandant is van het concentratiekamp Auschwitz.

Bruno luistert niet naar zijn moeder en gaat op avontuur in het bos. Vlakbij het huis staat een hoog hek, waarachter mannen en jongens in gestreepte pyjamaÂŽs wonen. Al snel ontmoet hij een jongen en een verrassende vriendschap ontwikkelt zich. Dit buitengewone en inspirerende verhaal over de kracht van de menselijke geest zal je hart veroveren en je aan het denken zetten. Entree: E 4,50 p.p.
Leeftijd: vanaf 12 jaar.
Reserveren noodzakelijk!

Meer informatie kunt u vinden op www.bevrijdingsmuseum.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4
6561KR Groesbeek
Telefoon: 024-3974404
info@bevrijdingsmuseum.nl


---- --