Gemeente Zoetermeer

Sloop gasfittershuisje Delftsewallen definitief

Stadhuis Zoetermeer
Het Zoetermeers college wil het gasfittershuisje aan de Delftsewallen 15 definitief slopen en zal hiervoor een sloopvergunning verlenen. Al eerder was er sprake van sloop, maar het college wilde toch een aantal alternatieven onderzoeken om het monument op het voormalig gasfabrieksterrein aan de Delftsewallen te behouden of elders te herbouwen.
Uit aanvullend onderzoek blijkt dat de kosten hiervoor te hoog zijn. Wel wordt gekeken of het mogelijk is elementen van het monument terug te laten komen in één van de nieuw te realiseren woningen die na de sanering terugkomen op deze locatie.

Alternatieven te duur
Het gasfittershuisje staat op het voormalig gasfabrieksterrein aan de Delftsewallen. De grond van dit terrein is vervuild en sanering is nodig. Daarvoor moet een aantal woningen gesloopt worden, waaronder het gasfittershuisje. Omdat het een monument betreft wilde het college zeker weten of er geen andere mogelijkheden waren en onderzocht verschillende alternatieven: van sloop, behoud en nieuwbouw op de huidige of een andere plek met gebruik van oude elementen. Voor alle varianten geldt dat de woning daarna verkocht moet worden en dat de opbrengst hiervan niet hoog genoeg is om de woning zonder aanvullende financiering te behouden.

Monumentale elementen in nieuwbouw
Na de sanering komen op het gasfabrieksterrein zes levensloopbestendige woningen. De college wil de mogelijkheid open houden om elementen van het huisje terug te laten komen in één van de nieuw te bouwen woningen op het terrein. Hierover zijn nog geen afspraken gemaakt, aangezien er ook nog geen ontwikkelaar is voor de woningen. Daarvoor start op een later moment een selectieprocedure. De kosten die deze variant met zich meebrengen, moeten tegen die tijd worden onderzocht.

Het historisch genootschap en de omwonenden zijn door de gemeente geïnformeerd over het besluit van de sloop en de overwegingen.