Audax Congo AKO Literatuurprijs 2010 voor Congo Dinsdag 9 November, 2010

De AKO Literatuurprijs 2010 is toegekend aan David van Reybrouck voor zijn boek Congo, een geschiedenis. Hij ontving deze prijs uit handen van Femke Halsema, juryvoorzitter, en Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, tijdens de uitreiking in het Teylers Museum te Haarlem. De uitreiking was rechtstreeks op Nederland 2 te volgen via het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Volgens de jury is Congo âeen knap gecomponeerd verhaal over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven. Een meeslepend geschiedeniswerk van een historicus én romancier.â Van Reybrouck ontving naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van ⬠50.000. Dit bedrag werd ter beschikking gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw.

Naast Congo, Een geschiedenis van David van Reybrouck (De Bezige Bij) waren voor de AKO Literatuurprijs 2010 de volgende boeken genomineerd:
* Een soort familie van Kees van Beijnum
* Meer dan een minnaar van Oscar van den Boogaard,
* Sprakeloos van Tom Lanoye,
* Onze Lieve Vrouwe van de Schemering van Willem Jan Otten en
* De bloemen van Koen Peeters.

De jury van de AKO Literatuurprijs 2010 bestaat uit de volgende leden: ⢠Voorzitter: Femke Halsema, fractieleider Tweede Kamer van GroenLinks ⢠Maarten Dessing, recensent voor BOEK Magazine en Knack Magazine ⢠Sylvia Dornseiffer, neerlandica en directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst ⢠Frank Hellemans, literair criticus Knack Magazine, docent communicatiegeschiedenis en journalistiek Katholieke Hogeschool Mechelen ⢠Jeroen Overstijns, criticus De Standaard der Letteren

Voor de AKO Literatuurprijs komen boeken in aanmerking die verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. Daarnaast moeten ze of behoren tot de categorie literair verhalend proza voor volwassenenâ of vallen onder de categorie non-fictie - zoals reisverhalen, biografieën en essaybundels. Boeken in deze laatste categorie moeten zich wel onderscheiden door de literaire kwaliteit van het proza. Er werden dit jaar 430 boeken door uitgevers ingezonden. De AKO Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie; voorzitter van het bestuur is mr. Winnie Sorgdrager.