Jan Hanlo Essayprijs 2011 van start - Nieuwe prijs voor media-essay

09/11/2010 09:00

Praaning & Roekens BV

Jan Hanlo Essayprijs 2011 van start

Nieuwe prijs voor media-essay

Op 10 november begint een nieuwe ronde van de Jan Hanlo Essayprijs. De prijs bestaat uit drie onderdelen. De zogenaamde Essayprijs Groot gaat naar gepubliceerde essaybundels uit 2009 en 2010. De Essayprijs Klein is bestemd voor niet gepubliceerde essays. Nieuw voor de editie 2011 is de Jan Hanlo Media-essayprijs, speciaal bedoeld voor essays die gebruikmaken van beeld, geluid en andere audiovisuele uitingen. In 2011 ligt het accent op het strip-essay.

De uitreiking van de prijzen is op 17 mei 2011.

Oproep Jan Hanlo Essayprijs Klein

Wie vóór 31 december 2010 een nog niet eerder gepubliceerd essay instuurt, dingt mee naar een prijs van 1500 euro en een onderscheiding. Het thema voor de prijs is ontleend aan een uitspraak van Jan Hanlo: 'De mensen van vandaag zijn nu eenmaal vooral op het 'zien' ingesteld. Ik wil de wereld alleen maar een goede raad geven: vergeet de andere zintuigen niet. Afgesproken?! O.K.'

Het winnende essay wordt gepubliceerd in een tijdschrift of weekblad.

Alle informatie over de prijs en de voorwaarden is te vinden op www.essayprijs.nl

Nieuw: Media-essayprijs

In 2011 wordt voor de eerste keer een prijs uitgereikt voor een media-essay. Dat is in dat jaar een strip-essay. Die prijs is mede op initiatief van het Fonds voor de Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst in het leven geroepen.

Deze prijs wil aantonen dat de waarde van het essay - het geven van inzichten, het opbouwen van een betoog, formuleren van gedachten, tonen van verbanden en zorgen voor een nieuwe blik -, niet alleen is voorbehouden aan het geschreven woord.

De prijs voor het beste media-essay bedraagt 1500 euro en wordt uitgereikt tegelijk met de Grote en de Kleine Jan Hanlo Essayprijs. Het thema voor het stripessay is hetzelfde als die voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein.

Jan Hanlo Essayprijs Groot

Afgelopen week hebben zo'n 70 Nederlandse uitgevers een oproep ontvangen om deel te nemen aan de Jan Hanlo Essayprijs Groot voor gepubliceerde essaybundels uit 2009 en 2010. Eerdere winnaars van de prijs waren o.a. Rudy Kousbroek, Roel Bentz van den Berg en David van Reybrouck. De laatste ontving maandagavond de AKO Literatuurprijs, en onlangs nog de Libris Geschiedenis Prijs en de Jan Greshoffprijs voor 'Congo'.

Jury Grote en Kleine Prijs

De jury voor de grote en kleine prijs bestaat uit Marja Pruis, Frans Willem Korsten en Sigrid Bousset, onder voorzitterschap van Margot Dijkgraaf. Zij zullen half maart de nominaties voor beide prijzen bekendmaken.

Alle informatie: www.essayprijs.nl





http://www.essayprijs.nl