Gemeente Leidschendam-Voorburg


* Nieuws 2010

Geslaagde Natuurwerkdag

Wethouder Schellings tijdens de natuurwerkdag Op zaterdag 6 november is er, op initiatief van de gemeente Leidschendam-Voorburg, deelgenomen aan de "Natuurwerkdag". In de omgeving van de Zijde singel gingen ongeveer 35 vrijwilligers aan de slag. In een een tweetal hakhout bosjes werden elzen en berken gezaagd, houtrillen opgezet en wilgen geknot.

Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn twee hakhoutbosjes professioneel onderhanden genomen. In een hakhoutbosje moet met regelmaat gezaagd en uitgedund worden. Dit gebeurt selectief, niet het hele bosje wordt omgezaagd maar slechts een klein deel zodat het mooi groen en bewoonbaar voor vogels, egels en wezel blijft. Het snoeihout wordt verwerkt in rillen. Deze rillen bieden een schuil en broedplaats aan diverse dieren en vogels en verteren uiteindelijk volledig tot aarde.Knotwilgen moeten, afhankelijk van de groei, om de paar jaar geknot worden.
Vroeger werd het hout uit hakhoutbosjes en van knotwilgen gebruikt voor het maken van omheiningen, gereedschapsstelen of gevlochten tot manden. Tegenwoordig vinden we dat dit soort bosjes en bomen grote landschappelijke en natuurwaarden hebben en om die reden behouden moeten blijven.

Op de locatie in de gemeente was Stichting werkgroep groenbeheer Nootdorp- Leidschendam met een groep van 10 man aanwezig om met hun ervaring, gereedschap en expertise de werkzaamheden te verrichten en in goede banen te leiden. Verder waren vrijwilligers van Stichting De Groene en inwoners uit de gemeente en buurgemeentes actief op deze dag. Een medewerker van het vrijwilligerspunt, terzijde gestaan door een tweetal vrijwilligers van WoeJ, waren aanwezig met de WoeJbus en verzorgden de koffie, thee en lunch.

Deze mix aan vrijwilligers en organisaties had een zeer geslaagde dag tot resultaat, waarin naast dat er veel werk werd verricht, en werden nieuwe contacten tussen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties gelegd. Kortom: een dag met resultaten en gevolgen! Alle aanwezigen hebben zich enthousiast aangemeld voor de natuurwerkdag 2011.