Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Inbreng PvdA bij Begroting 2011 in Haarlemse gemeenteraad:

"Haarlem is niet af: blijf investeren in werk, sociaal en wonen"

Er wordt wel eens gezegd dat Haarlem af zou zijn. De PvdA is het hier niet mee eens. Tijdens de behandeling van de Begroting 2011 in de Haarlemse gemeenteraad hield PvdA-fractievoorzitter Joyce Langenacker een pleidooi om te blijven investeren in werk, een sociale stad en wonen. De gemeente zal de komende tijd fors moeten bezuinigen, maar ook dan moeten mensen die dat nodig hebben op steun van de gemeente kunnen blijven rekenen.

Langenacker: "Haarlem is een prachtige stad, die keer op keer in de prijzen valt. Maar er is natuurlijk meer dan de binnenstad en de wijken er omheen, waar het misschien relatief goed gaat. We hebben wijken in Haarlem waar het niet goed gaat, waar mensen geen werk hebben, waar jongeren geen perspectief hebben, waar mensen geen woning kunnen vinden en waar winkels en andere voorzieningen steeds meer verdwijnen. Wij moeten er ook voor hen zijn. Door te blijven investeren in werk, in de sociale stad, in betaalbare woningen en prettige en veilige wijken."

Tijdens het debat kwam de PvdA met verschillende voorstellen hiertoe. Zo pleit de PvdA ervoor om ID-banen (voorheen Melkertbanen) niet slechts af te bouwen, maar via andere financiering een plek te geven in de stad. Langenacker: "Het gaat dan onder andere om schoolconciërges, fietsenstallingbeheerders, speeltuinbeheerders en klassenassistenten. Het zijn banen die ervoor zorgen dat scholen blijven draaien, dat onze stad netjes blijft en dat kinderen veilig kunnen spelen. De huidige financiering deugt echter niet: een groot deel van het re-integratiebudget wordt hierop ingezet. Wij willen dat de gemeente met organisaties in de stad in gesprek gaat om van ID-banen die belangrijk zijn voor de stad gewone banen te maken. Niet langer gesubsidieerd vanuit het geld dat we hard nodig hebben voor het aan het werk helpen van mensen, maar gewoon vanuit de reguliere budgetten van scholen, welzijnsorganisaties en gemeente."

Omdat Haarlem niet af is, wil de PvdA blijven investeren in woningbouw en aantrekkelijke wijken. Daarom heeft de PvdA voorstellen gedaan om bouwprojecten die door de economische recessie in gevaar komen alsnog van de grond te krijgen, bijvoorbeeld door mensen die dat willen via collectief particulier opdrachtgeverschap in eigen beheer woningen te laten bouwen of via slimmer opdrachtgeverschap door de gemeente. Ook komt de PvdA met voorstellen om het aantal doetuinen in de wijken te vergroten en de wijkeconomie te stimuleren. Om de sociale stad te versterken doet de PvdA verder voorstellen om huisuitzettingen van gezinnen met kinderen te voorkomen, de Dienstenwinkel die klusjes voor ouderen uitvoert in stand te houden en meer stageplekken te creëren om te voorkomen dat jongeren worden gedwongen zonder diploma de school te verlaten.

Tenslotte kwam de PvdA samen met haar coalitiegenoten met alternatieven voor een aantal bezuinigingen. Een voorbeeld hiervan is het wegbezuinigen van het topsportbeleid. Langenacker: "Topsporters zijn belangrijke voorbeelden voor jongeren en stimuleren om meer aan sport te doen. Wij vragen het College om met de Stichting SportSupport te praten over mogelijkheden van bezuinigingen zonder dat we de topsport nu de doodsteek geven."

*** EINDE PERSBERICHT ***


Noot voor redacties



Ingezonden persbericht