Ingezonden persbericht


Jan Hamming kandidaat-lijsttrekker

PvdA Eerste Kamer 2011

Jan Hamming, sinds 1999 wethouder in Tilburg, stelt zich kandidaat als lijsttrekker van de PvdA voor de Eerste Kamer in 2011. "De PvdA gaat vanuit de senaat stevig tegengas geven aan het huidige kabinet. Nu meer dan ooit moeten er in Den Haag bestuurders zitten die weten wat er speelt in wijken en buurten. "

Op 2 maart volgend jaar zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Deze zijn ook belangrijk voor de landelijke politiek omdat de statenleden op 23 mei 2011 de leden van de Eerste Kamer kiezen. Jan Hamming is wethouder in Tilburg en trok in maart landelijk de aandacht door een opmerkelijke verkiezingscampagne. Tegen alle trends in bleef de PvdA met 11 zetels de grootste partij in de gemeenteraad. Het was een bekroning voor de partijleider die zich al jaren volledig inzet voor een goed sociaal beleid en een leefbare stad. Hij bouwde na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 een brede coalitie die de stabiliteit terugbracht in de Tilburgse politiek.

Persoonlijk
Jan Hamming was in Tilburg eerst wethouder Welzijn, Jongeren en Wijken, daarna deed hij ook Financiën, waarbij hij met succes een ingrijpende bezuinigingsoperatie realiseerde. In 2006 deed hij Ruimtelijke Ordening, Wonen, Integratie en Sport. Tegenwoordig is hij portefeuillehouder Arbeidsmarktbeleid, Armoedebeleid, Integratie en Sport en Grote Stedenbeleid. Elf jaar geleden was hij de eerste wethouder in Nederland met een eigen website en de eerste chattende bestuurder, maar hij geeft de voorkeur aan een directe en persoonlijke aanpak. "In de laatste verkiezingscampagne heb ik beloofd om 50.000 handen te schudden. Dat is me gelukt."

Onder het motto Beloven en Waarmaken investeerde Hamming in leefbare wijken en een toonaangevend minimabeleid. Nagenoeg het complete verkiezingsprogramma van de PvdA Tilburg voor 2006-2010 is gerealiseerd. Daaronder vallen 10.000 extra banen, ruim 15 miljoen voor armoedebestrijding en meerdere succesvolle stadsvernieuwingsprojecten. In Tilburg is het aantal arbeidsplaatsen de afgelopen 12 jaar met 25.000 (ruim 20%) toegenomen en de werkloosheid gehalveerd tot een kleine 6.0000 en daarmee is ook het aantal uitkeringsgerechtigden enorm afgenomen.

Van 2007 tot 2009 gaf Jan Hamming als vice-voorzitter mede leiding aan de landelijke Partij van de Arbeid. Hij kent de partij en de partij kent hem. Sinds 2008 is hij voorzitter het stedennetwerk G32. In frequent contact met collega gemeentebestuurders, Kamerleden, ministers en beleidsmedewerkers maakt hij zich sterk voor de ruggengraat van Nederland: de gewone steden waar gewone mensen wonen.

"In de steden ondervinden wij aan den lijve wat de effecten van het kabinetsbeleid op burgers zijn. Het gevaar van tweedeling en verdergaand populisme moet worden gestopt. In de Eerste Kamer kan ik samen met Job Cohen in de Tweede Kamer beschutting bieden voor de gure rechtse wind die deze herfst is gaan waaien."

Bio
Jan Hamming (44) is geboren in Vlissingen en groeide op in Breda. Hij studeerde politieke economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij bleef er ook na zijn studententijd wonen. Op zijn 15e werd Jan Hamming lokaal actief voor de PvdA. Later was hij actief bij de Wiardi Beckmanstichting, in Jongerenbeweging Niet Nix, voor het opleidingsinstituut van de PvdA en bij het landelijke partijbestuur, ondermeer als vice-voorzitter van de partij. In 1994 kwam hij in de Tilburgse gemeenteraad.



Ingezonden persbericht