Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 november 2010

Schriftelijke vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Economische Zaken n.a.v. uitspraken van de Eurocommissaris over het afronden van belminuten door Telecomaanbieders


1. Heeft u kennisgenomen van de uitspraken van eurocommissaris Kroes over het naar boven afronden van af te rekenen belminuten door mobiele aanbieders (1)
2. Heeft eurocommissaris Kroes u bekend gemaakt welke Europese bepalingen zorgen dat de nationale regelgevende instantie (wetgever en / of toezichthouder) mag ingrijpen of gelet op de woorden van Kroes zelfs moet ingrijpen? Zo nee, bent u bereid navraag bij haar te doen welke bepalingen de ruimte zouden bieden of zelfs zouden dwingen in te grijpen en kunt u op basis daarvan vertellen om welke bepalingen het gaat?
3. Herinnert u zich uw eerdere argumentatie dat ingrijpen niet mogelijk was omdat de Europese regels dat niet zouden toestaan? (2)
4. Bent u net als ik opgelucht dat Europese regels ingrijpen kennelijk toch niet in de weg staan en bent u dan met mij van mening dat die mogelijkheid moet worden aangegrepen om deze benadeling van consumenten tegen te gaan?
5. Dient de wet te worden gewijzigd om in te kunnen grijpen of kan OPTA, gelet op de uitspraken van Kroes, op basis van de huidige wetgeving al maatregelen nemen? Indien wetswijziging nodig is, kan de Kamer die op korte termijn verwachten?
6. Heeft u nog op een andere manier dan via het programma Kassa van de Europese Commissie begrepen dat de Nederlandse wetgeving of aanpak niet conform de Europese regels zou zijn en dat de Commissie kan overgaan tot 'actie'?
7. Als mobiele aanbieders nu al in strijd met de regels handelen, horen zij dan de tariefmaatregel om belminuten naar boven af te ronden, met terugwerkende kracht ongedaan te maken? (1) 'Afronden naar boven mag niet', Uitzending Kassa - zaterdag 6 november 2010 http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/kroes-belminuten-afronden-mag-niet/speel/1/http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/kroes-belminuten-afronden-mag-niet/speel/1/ (2) Reactie ministerie van EZ n.a.v. uitzending Kassa - zaterdag 4 september 2010 http://kassa.vara.nl/fileadmin/user_upload/attachments/reactie_Ministerie_van_Economische_Zaken.pdfhttp://kassa.vara.nl/fileadmin/user_upload/attachments/reactie_Ministerie_van_Economische_Zaken.pdf