Gestresseerde maar enthousiaste werknemers - Resultaten van de Zen Barometer 2010

09/11/2010 10:53

HDP-AristA Group

Als partner op het vlak van welzijn op het werk voor ondernemingen heeft de HDP-AristA groep in september zijn eerste Zen Barometer gelanceerd. Bedoeling van die barometer is elk jaar het stressniveau en de stressfactoren te meten bij werknemers en werkgevers (bedrijfsleiders en hr-managers)*.

De werkomgeving kan een positieve invloed hebben op het welzijn van werknemers. Via het werk kunnen werknemers zich ontplooien. Daarnaast biedt het werk hun ook de mogelijkheid vaardigheden te ontwikkelen en sociale contacten aan te knopen. Toch kan het werk ook aan de basis liggen van een bepaalde psychosociale druk, bijvoorbeeld wanneer een werknemer zich moeilijk kan aanpassen aan vereisten die gekoppeld zijn aan de werkomgeving. Die situatie zorgt heel vaak voor stress.

Hieronder vindt u de belangrijkste resultaten van de eerste Zen Barometer.

Ongeveer 75 % van de werknemers zegt enthousiast te zijn op het werk. Het management is zelfs nog enthousiaster. Ongeveer 90 % van de hr-managers en bedrijfsleiders is enthousiast op het werk.

Enthousiast maar gestresseerd - Ongeveer 50 % van de werknemers beweert veel (43 %) tot heel veel (6 %) stress te hebben. Eén deelnemer op de twee is van oordeel goed te kunnen omgaan met stress, ongeacht zijn stressniveau.

Bij de bedrijfsleiders verklaart 68 % dat het stressniveau op het werk erg hoog is maar uit de enquête blijkt dat ze zich beter gewapend voelen om die stress aan te pakken. Bij de HR-managers zegt 73 % de stress volledig de baas te kunnen.

Heeft de moeilijke economische situatie het stressniveau doen toenemen? Voor 44 % is het stressniveau gestegen ten opzichte van verleden jaar. Voor 48 % is dat niveau ongewijzigd gebleven.

De drie belangrijkste stressfactoren zijn, in die volgorde, het werkritme en de hoeveelheid werk, de mentale druk (vb. hoog concentratieniveau ) en de werkorganisatie. Dat geldt zowel voor werknemers als voor werkgevers (hr-managers en bedrijfsleiders).

Een bedrijf op de twee beweert acties te voorzien om de stress van de werknemers te verminderen. Toch heeft maar 10 % van de ondervraagde bedrijven een risicoanalyse op psychosociaal vlak uitgevoerd. Ariane Haelterman, preventieadviseur psychosociale aspecten bij HDP-AristA, licht dat toe: "Volgens de welzijnswet van 1996 moeten alle bedrijven een risicoanalyse uitvoeren en maatregelen nemen om het psychosociaal welzijn van hun werknemers tijdens de uitoefening van hun functie te versterken. In de praktijk zien we dat het vooral grote bedrijven zijn die risicoanalyses uitvoeren. Wat niet wil zeggen dat KMO's geen acties ondernemen in het kader van het welzijn van hun werknemers. Het is een stap in de goede richting maar het zou nog doeltreffender zijn om zich via een grondige analyse van het probleem toe te spitsen op de diverse aspecten van het psychosociaal welzijn."

* Panel

De enquête werd in september en oktober 2010 on line uitgevoerd bij 737 werknemers, 134 HR-managers en 192 bedrijfsleiders. Zowat 60 % van de deelnemers was Nederlandstalig en 80 % werkt in de privésector.

Bij de bedrijfsleiders en hr-managers werkt 34 % in een bedrijf met maximum 10 personeelsleden. Bij de werknemers werkt 30 % in een onderneming die meer dan 200 mensen in dienst heeft.

Over de HDP-AristA groep

De 870 werknemers van de HDP-AristA-groep bieden aan meer dan 28.000 werkgevers die in totaal bijna 375.000 werknemers tewerkstellen, diensten aan inzake sociaal secretariaat en personeelsbeleid, uitzendarbeid, kinderbijslagen, preventie en bescherming op het werk, psychosociale preventie, medische controle, preventieve geneeskunde en medische expertise, sociale verzekeringen voor zelfstandigen en administratieve formaliteiten bij het opstarten of de ontwikkeling van hun onderneming, en de organisatie van opleidingen en seminaries.

Voor gedetailleerde informatie kunt u terecht op de website www.hdp-arista.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel