Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 november 2010

Vragen van het lid Dijsselbloem (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport

over het bewaren van dossiers door Jeugdzorg over gezinnen waar geen kindermishandeling is geconstateerd


* Heeft u kennis genomen van de uitzending van de Ombudsman (VARA) over het niet vernietigen van dossiers van gezinnen door Jeugdzorg ondanks dat onderzoek uitwees dat er geen sprake is van kindermishandeling?{1}


* Is er sprake van landelijk beleid ten aanzien van het wel of niet bewaren van dossiers na onterechte beschuldiging van kindermishandeling? Zo ja, wat is de wettelijke basis van dit beleid? Hoe zijn hierin de rechten van ouders verankerd?


* Is het juist dat naast de categorieën gegronde melding en ongegronde melding, Jeugdzorg een categorie "niet bevestigde melding" heeft, waarvan de dossiers altijd bewaard blijven ook al kan geen kindermishandeling worden aangetoond?


* Zo ja, wat betekent dit voor het recht van ouders die onterecht werden beschuldigd en willen dat het dossier wordt vernietigd?


* Worden ouders voldoende geïnformeerd over hoe met dossiers na onterechte klachten wordt omgegaan en wat hun rechten daarbij zijn? Zo nee, is Jeugdzorg bereid hierover betere informatie te verschaffen?


Partij van de Arbeid