Ingezonden persbericht


Vacatureaanbod in Nederland neemt toe
Vraag naar personeel het grootst in Oost Nederland

Amsterdam, 9 november 2010 - Na drie maanden van daling steeg het online vacatureaanbod in oktober weer, zo blijkt uit de Monsterboard Employment Index - de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. De Index steeg met 4 punten en staat nu twee punten hoger dan een jaar geleden. In de gezondheidszorg, transport & logistiek en in het onderwijs nam het vacatureaanbod het sterkst toe. In heel Nederland groeide de vraag naar werknemers, de vacaturegroei was het grootst in de oostelijke provincies.

"De stijging van 5 procent in oktober ten opzichte van september is bemoedigend. De Index staat echter slechts 2 punten hoger dan vorig jaar, hiermee loopt Nederland bij andere Europese landen achter", aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. "Maar de continu positieve arbeidsmarktontwikkelingen binnen de sectoren productie en transport blijven een lichtpuntje binnen de Nederlandse economie. Wat meer veelzeggend is, is dat de langdurige neerwaartse spiraal in sectoren binnen de dienstverlening, zoals management en consultancy, achter ons lijkt te liggen. Stabilisatie binnen deze sectoren gaat van oudsher gepaard met een versterking van het economisch klimaat."

Vacatureaanbod groeit over volle breedte
Een meerderheid van de branches vertoonde een stijging in het vacatureaanbod. De grootste stijging was in de gezondheidszorg; waar het aanbod in september nog daalde met 19 punten, nam het in oktober met 15 punten toe. Vergeleken met vorig jaar staat de Index in de gezondheidszorg 77 punten (27%) lager. In de sectoren transport & logistiek en onderwijs steeg het vacatureaanbod met 12 punten. Voor de transport & logistiek sector betekent dit een toename met 29 punten (24%) t.o.v. oktober 2009, de Index van de onderwijssector staat nog 15 punten lager dan vorig jaar. Ook in de industrie (+9), engineering (+5) en de horeca & toerisme (+5) steeg het online vacatureaanbod in oktober.

In de agrarische sector daalde het vacatureaanbod in oktober met 7 punten, ook binnen de juridische dienstverlening (-2), de accountancy (-1) en R&D (-1) nam de Index af.

Aanbod stijgt vooral in oostelijk deel van het land In heel Nederland nam het vacatureaanbod in oktober toe. In Drenthe en Groningen het sterkst, daar steeg de Index met 7 punten. En ook Overijssel en Gelderland lieten een sterke stijging zien; in beide provincies steeg de Index met 6 punten. De oostelijke provincies deden het in oktober daarmee beter dan de rest van Nederland. In de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland nam het vacatureaanbod slechts licht toe (+1).

Stijgingen in heel Europa
Het Europese vacatureaanbod steeg in oktober met 5 punten, een stijging van 23 punten vergeleken met vorig jaar. De grootste stijging was in Frankrijk, het online vacatureaanbod steeg er met 19 punten. In Italië (+7), Groot-Brittannië (+7) en Zweden (+6) steeg het aanbod eveneens sterk. In Duitsland (+3) en België (+2) steeg het vacatureaanbod ook.

Het volledige Monster Employment Indexrapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

Volg Monsterboard.nl op Twitter: http://twitter.com/monsternieuws

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index

De Monster Employment Index Europe levert maandelijks objectieve informatie over trends in online-recruitment in de Europese Unie. Gelanceerd in juni 2005 op basis van data vanaf december 2004 is de Index gebaseerd op miljoenen vacatures van representatieve carrièresites en HR-secties van corporate websites inclusief de websites van Monster. De Index wordt onafhankelijk geaudit door Research America Inc - een onafhankelijk marktonderzoeksbureau - om te garanderen dat de weergegeven resultaten binnen een foutmarge van +/- 1.05% blijven.

De Index onderzoekt het online-vacatureaanbod in alle EU-deelstaten. De maandelijkse rapporten van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden, Groot-Brittannië en Europa zijn verkrijgbaar op: http://media.monster.com/nldu/carriere%20centrum/content/EUMEI_NL_Oct10_FINAL.pdf.

Over Monsterboard.nl

Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl ) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan circa 23.000 vacatures. Per maand kent de site meer dan 1,75 miljoen bezoeken (april 2010).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster®, marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Massachusetts. Monster heeft 37 lokale websites, gevestigd in 36 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces. Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide

Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW), het moederbedrijf van Monster®, dat al meer dan een decennium marktleider is op het gebied van online-recruitment, heeft als streven mensen te inspireren om hun leven te verbeteren. Door lokaal aanwezig te zijn in belangrijke markten in Noord-Amerika, Europa en Azië kan Monster wereldwijd werkgevers in contact brengen met werkzoekenden van hoge kwaliteit en persoonlijk carrière-advies bieden. Via websites en online-diensten biedt Monster adverteerders brede, welomschreven doelgroepen. Monster Worldwide maakt deel uit van de S&P 500-index. Meer informatie over de producten en diensten van Monster is te vinden op: www.monster.com. Zie voor meer informatie over Monster Worldwide: http://corporate.monster.com.

Wilt u geen Monsterboard.nl persberichten meer van ons ontvangen? Reply dan op deze mail.

Contactinformatie (