Socialistische Partij

8e INTERNATIONALE ACTIEWEEK TEGEN DE ISRAELISCHE APARTHEIDSMUUR


08-11-2010 * P E R S B E R I C H T

'Muur Karavaan' Tour door Nederland komt ook naar Alkmaar en wel op DINSDAG 9/11:

Purmerend 10.30 - 11.30 (Koemarkt)
Zaandam 12.30 - 13.30 (Gedempte Gracht)
Alkmaar 14.30 - 15.30 (Kaasmarkt)
Heerhugowaard 16.30 - 17.30 (Middenwaard)

Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) en het Burgerinitiatief 'Sloop de Muur' trekken van 9 t/m 17 november met een afbeelding van de Israëlische Apartheidsmuur door Nederland.

Hiermee wordt gehoor gegeven aan een oproep van de Palestinian Grassroots Anti-Apartheid Wall Campaign 'Stop the Wall' (Stop de Muur) voor de jaarlijkse 'Internationale Actieweek tegen de Apartheidsmuur', die nu voor de 8e keer plaatsvindt.

Tijdens de 'Muur Karavaan' actieweek zullen wij pamfletten uitdelen aan het publiek en informatie verschaffen over de rampzalige gevolgen van de Muur op de Palestijnse bevolking.

Tevens zullen wij handtekeningen verzamelen in het kader van het Burgerinitiatief 'Sloop de Muur', die deze aan de Tweede Kamer wil aanbieden. Bij voldoende handtekeningen is de Kamer verplicht om dit in behandeling te nemen.

Op 9 juli 2004 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat de Muur evenals de nederzettingen in strijd zijn met het internationaal recht. Voorts stelde het Hof dat "alle naties verplicht zijn de illegale situatie die door de bouw van de muur is ontstaan niet te erkennen en geen hulp of assistentie te verlenen die deze situatie in stand houdt ...”

De Apartheidsmuur heeft de Palestijnse maatschappij zwaar getroffen. Grond en huizen zijn en worden onteigend of verwoest, toegang tot akkers, scholen en ziekenhuizen zwaar belemmerd; vreedzame demonstraties tegen deze gang van zaken worden hardhandig onderdrukt, in sommige gevallen met dodelijke afloop. Talrijke (mensenrechten)activisten zijn gearresteerd en gemarteld, zoals Abdallah Abu Rahmah en eerder Stop de Wall-coördinator Jamal Juma'a.

Met de bouw van de Apartheidsmuur en Israëls expansiepolitiek in het algemeen worden talloze VN-Resoluties geschonden, evenals de Vierde Conventie van Genève (artikel 49) op grond waarvan het een bezettende mogendheid verboden is om de eigen bevolking in bezet gehouden gebied te vestigen, of zich de natuurlijke hulpbronnen van het bezette gebied voor eigen profijt toe te eigenen.

Noch de aangewezen internationale instellingen (ondermeer de VN en de EU), noch individuele lidstaten, waaronder Nederland, hebben zich bereid getoond om aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof een vervolg te geven, door druk op Israël uit te oefenen, ondanks hun verplichting op basis van het VN-lidmaatschap om toe te zien op naleving van internationale rechtsregels.

Artikel 90 van de Nederlandse grondwet stelt dat in aanvulling daarop dat de regering de 'ontwikkeling van de internationale rechtsorde' dient te bevorderen.

De maat is vol !
Het is nu aan de burgers om zelf initiatief te nemen en sancties tegen Israël te eisen, totdat het handelt conform het Internationaal Recht en de Palestijnse rechten erkent !