Ingezonden persbericht


Arnhem, 9 november 2010

RECTIFICATIE
Vanwege een technische storing is er een fout geslopen in de lead van het u zojuist gestuurde persbericht. Een correcte versie sturen wij u hierbij toe.

IS UW WONING SENIOR-PROOF?

Gelderland vergrijst. Nu wonen er nog 310.000 mensen in onze provincie die ouder zijn dan 65 jaar, maar in 2020 zijn dat er al 420.000. De vraag naar geschikte woningen voor ouderen is groter dan met nieuwbouw kan worden opgevangen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de meeste ouderen liever in hun eigen woning willen blijven wonen. Dat betekent meestal dat er aanpassingen aan de woning gedaan moeten worden. Om mensen op weg te helpen heeft de provincie de Gelderse Huistest laten ontwikkelen, een test waarmee mensen kunnen onderzoeken of zij, met aanpassingen, nog langere tijd zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen.

In Gelderland kunnen ongeveer 235.000 woningen geschikt worden gemaakt voor ouderen (200.000 koopwoningen, 35.000 huurwoningen). Maar dan moeten mensen natuurlijk wel weten welke aanpassingen er dan nodig zijn en wat dat gaat kosten. Met de Gelderse huistest checken ouderen online hun woning op comfort en veiligheid. Na het beantwoorden van een aantal eenvoudige vragen kan men passende oplossingen kiezen. Voorbeelden zijn een toilet op de slaapverdieping, een tweede trapleuning, een kraan die met één beweging te bedienen is of een anti-slip tegelvloer in de badkamer.

De bewoner ziet na het doen van de test direct welke kosten er verbonden zijn aan de gekozen oplossingen. Op verzoek worden de uitslagen van de test ingebonden en toegezonden. Huurders kunnen een woningadvies ontvangen met een overzicht van de kosten die verrekend zijn in de huur. Het is afhankelijk van de woningcorporatie of zij ook daadwerkelijk de woning wil aanpassen. Woningeigenaren krijgen een inschatting van de kosten te zien. In veel gevallen kunnen gemeenten bewoners ondersteunen bij het geschikt maken van de woning.

Vergrijzing
Met de toenemende vergrijzing ontstaan er op allerlei vlakken nieuwe situaties waar oplossingen voor gezocht moeten worden. De vraag naar zorg neemt toe, tegelijkertijd komen er steeds minder traditionele verzorgingstehuizen. Meer en meer kijken overheden en corporaties naar de behoeften van mensen. Zo lang mogelijk thuis blijven wonen is daar één van. Het is dan wel belangrijk daar vroegtijdig over na te denken en niet pas wanneer de 'nood aan de man is'. De Gelderse huistest is hier een goed hulpmiddel bij. Kijk eens op www.geldersehuistest.nlâ¤'â¤'â¤'â¤'â¤'