Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 9 november   |
|2010                                              |


1. Minder jongeren in jeugdzorg Noordoost Brabant
De gemeenten in Noordoost Brabant en de provincie zullen zich extra inzetten voor de jeugdzorg. Ten opzichte van 2009 moeten er in 2012 5% minder jongeren uit Noordoost Brabant een beroep doen op de jeugdzorg. Ook moeten er 5% meer jongeren de jeugdhulpverlening na behandeling verlaten. GS sluiten met de gemeenten in Noordoost Brabant de overeenkomst 'Oost West, Thuis Best'..

2. Sluitingsdagen provinciehuis 2011
In 2011 zal het provinciehuis gesloten zijn op donderdag 5 en vrijdag 6 mei, vrijdag 3 juni en van dinsdag 27 december tot en met vrijdag 30 december 2011. Dat hebben GS besloten.

3. Sturing in samenwerkingsrelaties
De code 'sturing in samenwerkingsrelaties' is een leidraad bij het realiseren van provinciaal beleid door derden of in samenwerking met derden. Hoe wordt daarmee omgegaan en welke afspraken over sturing kunnen daarbij gemaakt worden? De code geeft daarvoor richtlijnen om de discussie over de werkwijze van de provinciale organisatie, in het zicht van het profiel en de taakvelden van de provincie te kunnen voeren. GS zenden de code naar de Statencommissie voor Bestuur en Middelen. Binnenkort zullen GS een notitie bespreken die ingaat op de deelnemingen van de provincie.

4. Concerncontrol en Provinciale Staten
De taken en rol provinciale controller zijn toegelicht door GS in een notitie naar de Rekeningcommissie uit Provinciale Staten. De provinciale controller stelt kaders voor de administratieve organisatie en het voeren van de financiële administratie van de provincie. Ook ziet de controller toe op de naleving van deze afspraken. De controller is binnen de provinciale organisatie een onafhankelijke functionaris die rapporteert aan de Algemeen Directeur, de portefeuillehouder Bestuur en Middelen, GS en heeft geen rechtstreekse verantwoordingslijn naar Provinciale Staten..

5. Gedeeltelijke herziening Structuurvisie Ruimtelijke Ordening
Provinciale Staten namen op 1 oktober na het debat over de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening de motie 'Volksgezondheid als provinciaal belang' aan. Naar aanleiding daarvan hebben GS de Structuurvisie RO aangepast.

6. Statenvragen Bergse Haven
Rondom het project Bergse Haven is tussen de gemeente Bergen op Zoom en de marktpartijen een geschil ontstaan. De provincie heeft destijds onder voorwaarden een subsidie van E10 miljoen verleend voor de ruimtelijke ontwikkeling van Bergse Haven. Daarbij is terugbetaling van de subsidie een mogelijkheid en kan er geen aanvullend beroep op provinciale middelen gedaan worden. Gelet de gewijzigde omstandigheden zijn de gemeente en de provincie in overleg gegaan; het gaat om een project dat niet onder de regeling voor stedelijke vernieuwing valt. Dat zeggen GS in antwoord op vragen van het Statenlid Lestrade-Brouwer (D66).

7. Samen investeren in BrabantStad
Samen investeren in BrabantStad is het samenwerkingsprogramma van de provincie met de vijf grote steden in Brabant. Het doel is om de ontwikkeling van die steden een impuls te geven door de uitvoering van projecten. De voortgangsrapportage van Samen Investeren laat zien dat voor het overgrote deel van deprojecten binnen de gemaakte afspraken van start zal gaan en afgerond zal worden. De rapportage laat ook zien dat voor een beperkt aantal projecten geldt dat het op dit moment niet zeker is of dat dat ook het geval zal zijn. GS informeren de statencommissie voor
Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.


---- --