Asia Foundation publiceert resultaten Afghaanse publieke opiniepeiling 2010

Meer dan 6000 burgers in alle 34 provincies ondervraagd over veiligheid, ontwikkeling, economie, bestuur, corruptie en vrouwenzaken

KABUL, Afghanistan--(BUSINESS WIRE)-- 20101109 --

De Asia Foundation heeft vandaag de bevindingen gepubliceerd van hun meest recente publieke opiniepeiling in Afghanistan, die alle 34 provincies van het land betreft. “Afghanistan in 2010: A Survey of the Afghan People” is de zesde peiling uitgevoerd door het bureau van de Asia Foundation in Afghanistan; eerdere peilingen werden gepubliceerd in 2004, 2006, 2007, 2008 en 2009. Samen vormen de zes onderzoeken een barometer van de publieke opinie over heel Afghanistan die de stemming in het land en de richting waarin het land zich beweegt helpt bepalen. Het veldwerk voor het onderzoek werd uitgevoerd van 18 juni tot 5 juli 2010, voorafgaand aan de parlementsverkiezingen in september. Persoonlijke interviews werden gehouden met een multi-stage ad random steekproef van 6467 Afghaanse burgers van 18 jaar en ouder, zowel vrouwen als mannen, uit verschillende sociale, economische en etnische gemeenschappen in stedelijke en plattelandsgebieden.

Het gehele 2010-onderzoek is toegankelijk via http://asiafoundation.org/ag2010poll.

In 2010 zeggen 47% van de respondenten dat het met het land de juiste richting opgaat. Dit cijfer neemt toe sinds 2008 (38%) en 2009 (42%). De proportie respondenten (27%) die zegt dat het met het land de verkeerde richting opgaat, is gedaald vergeleken met 2008 (32%) en 2009 (29%). De resterende 22% heeft gemengde gevoelens (23% in 2008 en 21% in 2009).

Veiligheid blijft een belangrijke factor voor de wijze waarop respondenten de richting die het land opgaat beoordelen. De belangrijkste reden die wordt genoemd voor optimisme is zich veilig voelen en wordt genoemd door 38% van de respondenten die zeggen dat het met het land de juiste richting opgaat. Dit cijfer is gedaald van 44% in 2009. Bouw en herbouw (35%), en opening van scholen voor meisjes (15%) zijn andere factoren die in 2010 voor optimisme worden gemeld.

Onveiligheid wordt echter genoemd als de belangrijkste reden voor pessimisme, genoemd door 44% van de respondenten die zeggen dat het met het land de verkeerde richting opgaat, een lichte stijging van 42% in 2009. De proportie respondenten die corruptie vaststellen als reden voor pessimisme is significant gestegen naar 27% in 2010 van 17% in 2009. De andere voornaamste redenen voor pessimisme die door respondenten werden vastgesteld zijn onder andere slecht bestuur (18%) en werkloosheid (16%). Dit jaar blijft werkloosheid een van de meest serieuze problemen zowel op landelijk (35%) als op plaatselijk niveau (26%).

Als uitbreiding van de reikwijdte van het onderzoek in 2004 en voortbouwend op voorgaande onderzoeken in 2006, 2007, 2008 en 2009 gaat het onderzoek van 2010 door met het opsporen van essentiële interessegebieden, terwijl de vragenlijst ook aan de huidige situatie wordt aangepast en de methodologie krachtiger wordt om de bestaande beperkingen en uitdagingen aan te kunnen pakken. Dit wordt in het huidige onderzoek gereflecteerd door een grotere nadruk op de gebieden ontwikkeling, parlementaire verkiezingen, inspanningen voor verzoening en onderhandeling en corruptie.

Het 2010-onderzoek dat gefinancierd is door de U.S. Agency for International Development, werd opgezet, geleid en uitgegeven door de Asia Foundation en alle interviews werden persoonlijk door 634 Afghaanse mannen en vrouwen die in dienst zijn van het Afghan Center for Socio-Economic and Opinion Research (ACSOR) in Kabul ingevuld. Soortgelijke onderzoeken zijn gepland voor 2011. De Asia Foundation heeft een reputatie opgebouwd voor de ontwikkeling van geperfectioneerd empirisch onderzoek voor gebruik in heel Azië om zorgen en behoeften van burgers uiterst nauwkeurig vast te leggen, publieke steun en ontwikkelingsvoortgang te peilen en belangrijk politiek debat te informeren.

Het volledige onderzoek en de belangrijkste bevindingen, veelgestelde vragen en vertalingen in Dari en Pashto van de belangrijkste bevindingen en het persbericht zijn beschikbaar op onze website (http://www.asiafoundation.org/country/afghanistan/2010-poll.php).

OVER DE ASIA FOUNDATION IN AFGHANISTAN

De Asia Foundation heeft een reputatie van continu commitment als het gaat om steun aan de Afghaanse bevolking. De Foundation is in 1954 gevestigd in Kabul en heeft vanaf het begin van 1980 programma’s uitgevoerd in het land. Van de late tachtiger tot de mid-negentiger jaren van de vorige eeuw heeft de Foundation vanuit haar kantoor in Peshawar, Pakistan, ondersteuning verleend aan groepen Afghaanse burgers en beroepskrachten die zich bezig houden met minderheden. In februari 2002, heeft de Foundation haar kantoor in Kabul opnieuw gevestigd om zich bezig te houden met programma’s die van levensbelang zijn voor het post-Taliban Afghanistan. Sindsdien heeft ons personeel in Kabul, voornamelijk Afghaanse staatsburgers, zich beziggehouden met helpen bij inspanningen om het land opnieuw op te bouwen door het instellen van een interimregering, het ontwikkelen van een nieuwe constitutie en het bieden van ondersteuning bij het invoeren van nationale registratie van stemgerechtigden, onderwijs aan burgers, toezicht houden op media en technische planning voor verkiezingen. De Foundation heeft ook langdurig cruciale ondersteuning geboden aan de voornaamste instanties in de uitvoerende tak van bestuur op centraal niveau.

OVER DE ASIA FOUNDATION

De Asia Foundation (http://www.asiafoundation.org/) is een non-profit, niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van een vredelievende, welvarende en rechtvaardige Aziatisch-Pacifische regio. De Foundation ondersteunt Aziatische initiatieven op het gebied van bestuur, recht en burgermaatschappij, vrouwenemancipatie, economische verbetering en ontwikkeling, duurzame ontwikkeling en het milieu en internationale relaties. Puttend uit bijna 60 jaar ervaring in Azië werkt de Foundation samen met private en publieke partners op het gebied van leiderschap en institutionele ontwikkeling, uitwisseling en beleidsonderzoek.

Vanuit 18 kantoren in heel Azië, een kantoor in Washington, DC, en de hoofdvestiging in San Francisco, pakt de Foundation deze kwesties aan op zowel landelijk als regionaal niveau. In 2009, heeft de Foundation meer dan $86 miljoen aan programma-ondersteuning geboden en distribueerde zij bijna een miljoen boeken en tijdschriften met een waarde van meer dan $43 miljoen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
De Asia Foundation
Amy Ovalle, +1 415-743-3340 (San Francisco)
aovalle@asiafound.org
Eelynn Sim, +1 415-743-3318 (San Francisco)
esim@asiafound.org
Brent Jones, +1 415.238.0969 (New York)

bjones@asiafound.org