Idyllische wereld, kunstenares An Luthart bij Galerie Beeldkracht


Een solo-expositie van schilderijen van serene Hollandse landschappen

SCHEEMDA, 20101109 -- Galerie Beeldkracht exposeert van zondag 14 november t/m zondag 16 januari 2011 de nieuwste realistische olieverfschilderijen van kunstenares An Luthart (Capelle a/d IJssel, 1949).

An Luthart schildert schilderijen in een realistische stijl in olieverf, meestal naar aanleiding van het Hollandse landschap. De kunstenares volgde tussen 1980 en 1990 een respectabel aantal cursussen in tekenen en schilderen, model- en portrettekenen bij vele instellingen, om haar opleiding tenslotte af te sluiten met een gedegen privé opleiding bij fijnschilder Yvonne Dielen.

Sinds zij zelfstandig en professioneel het vak beoefent, inmiddels ruim 20 jaar, is zij vooral aangetrokken tot de natuur. Met de fiets en te voet verkent ze natuurgebieden door heel Nederland om vervolgens in haar atelier verslag te maken van wat ze heeft waargenomen. Deed ze dat in eerste instantie bijna fotografisch, meer en meer geeft ze op heel subtiele wijze haar fantasie de ruimte en versterkt ze zodoende wat ze werkelijk wil weergeven. Het gaat haar om sfeer en rust, en het gaat haar er om de betovering uit te drukken, die zij ervaart als zij op - bij voorkeur stille - plekjes het natuurschoon tot zich laat doordringen. Al haar landschappen kenmerken zich door de afwezigheid van de mens, ook menselijke sporen van aanwezigheid laat An Luthart bewust weg, uitgezonderd een enkele keer een paadje of een karrenspoor. We zien dus geen verkeersborden, lantaarnpalen, schuren, geen hekjes of bankjes, dit vergroot in hoge mate het serene, soms onwerkelijke, maar ook het idyllische karakter van haar schilderijen. Haar mysterieuze meertjes, verstilde plekken en bosgezichten, verlaten heidevelden, pure vennetjes en beekjes zijn er op deze expositie voor het eerst ook op heel klein formaat, zoals 20 bij 20 cm en 18 bij 24 cm. En zo blijkt de kunstenares, die graag groot werkt, op alle formaten uit de voeten te kunnen. Vanwege het arbeidsintensieve karakter dat haar werk met zich meedraagt, worden er jaarlijks slechts 10 tot 20 werken door haar voltooid, het exacte aantal is vooral afhankelijk van het formaat.

Erkenning voor haar werk kreeg Luthart o.a. door presentaties van haar werk op grote Nederlandse kunstbeurzen als de Invitation to Art Fair (Amsterdam, 2007), Kunst- & Antieksalon Primavera (Rotterdam, 2009 en 2010) en Art Laren (Laren 2009) en ook door aankopen van haar schilderijen door Stichting Beeldende Kunst Friesland en door de gemeente Heemstede. Ook vele particulieren hebben haar werk inmiddels aangekocht.

Haar verfijnde schilderijen, intrinsieke gedrevenheid en streven naar perfectie, misschien nog méér de aanwezigheid in haar doeken van een gepassioneerde kunstenaarsziel, hebben Galerie Beeldkracht er toe bewogen met deze kunstenares samen te werken. Sinds 2007 exposeert ze haar schilderijen permanent bij de galerie. Tot en met 16 januari staat de schijnwerper op haar imposante oeuvre gericht middels een solo-expositie. Wij heten u van harte welkom, u kunt de expositie, galerie, kunstuitleen en lijstenmakerij bezoeken van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur en iedere zondag van 12 tot 17 uur. Informatie over de galerie, An Luthart en de expositie vindt u op de website www.beeldkracht.com en op het web-log van de galerie: www.beeldkracht.web-log.nl.